Ki jár jól a végtörlesztéssel?
2011.09.21
A Magyar Bankszövetség szerint jóval nagyobb azoknak a száma, akiket a rögzített árfolyamon történõ végtörlesztés negatív hatásai érinthetnek, mint azoké, akik ennek elõnyeibõl részesülnek, és ismét felhívják a figyelmet a végtörlesztés jelentõs makrogazdasági, rendszerstabilitási és növekedési kockázataira.

A szövetség MTI-nek szerdán eljuttatott állásfoglalásában ismételten megerõsíti véleményét, hogy a rögzített árfolyamon történõ végtörlesztésrõl szóló törvény alkotmányellenes, így a jogszabály kihirdetését követõen a bankok az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió illetékes intézményeihez fordulnak. Megismétlik: a parlament által megszavazott törvény hatályba lépése komoly károkat okozhat az egész magyar gazdaság mûködésében.

A törvény miatt elõálló negatív pénz- és tõkepiaci hangulat már hatással volt a forint árfolyamára. Az emelkedõ országkockázat és a romló forintárfolyam nem zárható ki, hogy kamatemelkedéshez vezet, amely egyrészt növeli az államadósság finanszírozásának költségeit, másrészt a vállalati és lakossági hitelkamatok emelkedését is okozza. Így negatívan érinthet több millió hazai lakossági és vállalati hiteladóst, akik forintban vették fel hitelüket. Fennáll a veszélye, hogy az emelkedõ kamatkörnyezetben romlik az államháztartás pozíciója és a gazdasági növekedés lehetõsége. Az intézkedés emellett mind az adósok, mind a hitelezõk számára veszélyezteti a kiszámíthatóságot és a jogbiztonságot - sorolja közleményében a Bankszövetség.

A gyengülõ forintárfolyam kihat azon devizaadósokra is, akik nem tudják igénybe venni a végtörlesztés lehetõségét, az emelkedõ forint kamatszint pedig minden lakossági és vállalati forinthitellel bíró ügyfelet negatívan érinthet. Végül, de nem utolsó sorban a növekedési kilátások várható visszaesése egyaránt hatással lehet minden magyar háztartásra és vállalatra, mivel rosszabbodnak a foglalkoztatás és a beruházások növekedésének esélyei - áll a közleményben.

A szövetség emlékeztet arra, hogy véleményüket már a rögzített árfolyamon történõ végtörlesztés bejelentését követõen ismertették és a törvény szeptember 19-i parlamenti elfogadását megelõzõen részletesebben ki is fejtették Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek írt levelükben. A törvénytervezet alkotmányellenességét megindokolva pedig, levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy küldje meg a jogszabályt aláírás elõtti véleményezésre az Alkotmánybíróságnak.

Az elnökség ugyanakkor kész minden olyan egyeztetésre, melynek célja, hogy a kormányzattal együttmûködve keressen alkotmányos és törvényes keretek között megoldást a lakossági hiteladósokat sújtó problémákra - írta végezetül közleményében a bankszövetség.