Óvatosak az európai biztosítók a külföldi terjeszkedésben
2015.09.30
Az európai biztosítókat továbbra is az óvatosság jellemzi a külföldi, különösen a tengerentúli mûveleteik bõvítésében – derül ki az AM Best legújabb jelentésébõl.

Több közepes méretû viszontbiztosító is arra használta többletforrásait, hogy akvizíciókat, illetve fúziókat hajtson végre, azonban a nagy biztosítótársaságokat kevésbé motiválta a nagyobb mértékû méretbõvítés. A hitelminõsítõ hétfõn közzétett jelentése szerint az elsõdleges biztosítási piacon zajló konszolidációt elsõsorban a feltörekvõ piacokon – fõként Közép- és Kelet-Európában és Törökországban történõ gyorsabb növekedés, illetve nagyobb tõkehatékonyság elérése motiválja. Az európai biztosítási piacok ugyanis évek óta stagnálnak, 2014-ben kis mértékben növekedtek.

A jelentés szerint korábban néhány európai biztosítótársaság több területen is bõvített, azonban mára sokkal fókuszáltabb és óvatosabb stratégiát követnek, miután számos külföldi terjeszkedés nem bizonyult sikeresnek.

Az M&A tranzakciókban jelenleg érdekelt biztosítók fokozott figyelmet szentelnek annak, hogy csökkentsék kitettségüket az alulteljesítõ és túlzott árversennyel jellemezhetõ üzletágakban – állítja az AM Best. A hitelminõsítõ példaként említi Oroszországot, ami számos európai biztosítótársaság figyelmét magára vonzotta, mikor például kötelezõvé tették a gépjármû-felelõsségbiztosítást, vagy az egészségbiztosítást, de a korábbi magas olajárak is növelték a vállalati kockázatokat, amit szintén vonzó területnek véltek a biztosítók. Mára azonban az orosz biztosítási piacot számos probléma és kihívás jellemez, különösen a gépjármû-biztosítási ágazatot, ami több szereplõt is a piac elhagyására ösztönzött, különösen a 2012-es fogyasztóvédelmi szabályok változtatását követõen, ami jelentõsen megnövelte a biztosítási csalások számát.