Megkönnyítenék a biztosítók infrastruktúra befektetéseit
2015.09.30
A Szolvencia II szabályokat úgy kell módosítani, hogy a biztosítók képesek legyenek infrastrukturális projektekbe, önálló eszközosztályként fektetni – erre szólította fel az Európai Bizottságot a biztosítók uniós felügyeleti hatósága.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) tegnap nyújtotta be javaslatait az Európai Bizottságnak, amelyben azt javasolja, hogy hozzanak létre egy külön eszközosztályt az infrastrukturális projektek számára, amit a biztosítók mindaddig igénybe vehetnének, amíg megfelelõ due diligence eljárást folytatnak le velük kapcsolatban. Az EIOPA szerint az új eszközosztály csak kiváló minõségû infrastrukturális befektetéseket tartalmazhat, amely csökkentené az ezen eszközök utáni tõkekövetelmények szintjét.

A felügyelet elnöke szerint ezek az eszközök tökéletesen megfelelnének a hosszú lejáratú kötelezettségek lejárati szerkezetének, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy komplexitásuk miatt speciális kockázatkezelési szakértelmet igényelnek a befektetõktõl. Gabriel Bernardino szerint természetesen stressz-tesztnek is alá kellene vetni az infrastrukturális beruházásokat, hogy miként képesek betölteni a pénzügyi funkciójukat például kedvezõtlen refinanszírozási feltételek, súlyos gazdasági sokkok, az építõiparra jellemzõ késések, a cégek fizetésképtelensége, a projekt jövedelemtermelõ képességének csökkenése, vagy éppen a kedvezõtlen idõjárási események eszközökre gyakorolt hatása esetén.