Idõsek világnapja: nyugdíjasként sem kell feladni az álmokat!
2015.10.01
Volt, aki 70 felett vágott bele egy saját fõzõmûsorba, más 100 felett A víg özvegybõl énekelt a koncerttermekben, de akad, aki közel a 90-hez döntött világrekordot. Az idõsek világnapján az NN Biztosító szerint érdemes felhívni a figyelmet 10 különleges teljesítménnyel arra, hogy az idõskor bizony nagyon is produktív idõszaka lehet életünknek.

1. John Glenn az elsõ amerikai ûrhajós volt, aki a Merkúr-program keretében megkerülhette a Földet. Késõbb politikai karriert épített, ám 77 éves korában visszatért az ûrbe a Space Shuttle fedélzetén, így jelenleg õ a legidõsebb ember, aki valaha az ûrben járt. Glenn júliusban ünnepelte 94. születésnapját.

2. 75 éves volt Nelson Mandela, amikor megosztott Nobel-békedíjat kapott, de ez korántsem volt afféle lezárása appartheid ellenes aktivista életmûvének, hiszen alig egy évvel késõbb választották meg a Dél-Afrikai Köztársaság elnökének. 80 éves volt, amikor harmadszor is megnõsült. A politikus 2013-ban 95 éves korában hunyt el.

3. Az amerikai Julia Child a férje révén került Párizsba, ahol, hogy idejét hasznosan töltse, fõzõkurzusokat vett. Nem sokkal késõbb már õ adhatott órákat másoknak. Az Egyesült Államokba visszatérve 51 évesen szakácskönyvíró, majd tévés séf lett, 73 évesen indította el fõzõmûsorát, amely a The Way to Cook, azaz A fõzés módja címet viselte.

4. Christopher Plummert talán mindenki ismeri, õ volt A muzsika hangja jóképû Von Trapp kapitánya, akibe Julie Andrews, azaz Maria beleszeret. A színésznek azonban nem hozott Oscart a világhírû film. De ami késik, nem múlik. 2012-ben Plummer a legjobb férfi mellékszereplõnek járó aranyszobrocskát vihette el a „Kezdõk” címû filmben nyújtott alakításáért. 82 évesen már nem volt éppen kezdõ.

5. Johann Wolfgang von Goethe legfontosabb darabjának tartja az irodalomtörténet a Faustot. A nagy német író nem sietett az ikonikus mû elkészítésével, évtizedekig dolgozott rajta, míg végül 81 éves korában, nem sokkal a halála elõtt készült el vele.

6. Sinka Brigitta, sakkmester idén nyáron döntötte meg a szimultán partik világrekordját. Ez önmagában is jelentõs sportteljesítmény, de annak tükrében, hogy 87 évesen tette ezt, már különösen nagy bravúr. Sinka Brigitta évtizedeken keresztül „gyûjtötte” a partikat, az utolsó néhány száz mérkõzést az interneten keresztül vívta.

7. Az idén 85 éves Réz Pál nemrég fejezte be a Holmi címû irodalmi folyóirat szerkesztését, és most látta elérkezettnek az idõt, hogy Parti Nagy Lajos segítségével, anekdotákkal teli beszámolót adjon kortársairól, Déry Tiborról, Németh Lászlóról, Illyés Gyuláról, Tamási Áronról, Szabó Lõrincrõl, Weöres Sándorról és másokról.

8. Bálint György, vagy ahogy mindenki ismeri Magyarországon, Bálint gazda idén ünnepelte 96. születésnapját. Magas kora nem akadályozza meg, hogy folytassa tevékenységét a kertészet népszerûsítése érdekében. Jó tanácsaival rendszeresen ellátja a Nõk Lapja olvasóit, sõt blogot ír a balintgazda.hu oldalon.

9. A holland származású osztrák Johannes Heesters 2011-ben halt meg 108 éves korában. A legidõsebb színészként tartotta számon a világ, hiszen 107 éves korában még rendszeresen fellépett operettmûsorával, Lehár Ferenc Maxim-dalát énekelte rendszeresen a közönség ünneplése közepette.

10. A japán Yuichiro Miura 2003-ban 70 évesen lett a legidõsebb ember, aki elérte a világ legmagasabb pontját, azaz a Mount Everestet. Rekordja azonban kétszer is megdõlt. Miura úr mégsem szomorkodott, ugyanis 2008-ban õ maga döntött csúcsot és rekordot 75 éves korában, 2013-ban 80 évesen pedig tovább javította saját bámulatos eredményét.

„A tartalmas, aktív és termékeny idõskor bárki számára elérhetõ, azonban ennek anyagi biztonságát érdemes tudatos tervezéssel megteremteni” – mondta el Szabó Anikó, az NN Biztosító marketing igazgatója.