MABISZ: ajánlatos biztosítót váltaniuk az Astra fióktelep ügyfeleinek
2015.10.01
Az Országgyûlés kedden elfogadta azt a törvénycsomagot, amely rendezi az Astra biztosító magyarországi ügyfeleinek kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) szerzõdéseivel kapcsolatos helyzetét. A törvény hatályba lépését követõen az Astra biztosító kgfb-szerzõdései automatikusan megszûnnek, amennyiben a gépjármû-tulajdonos új szerzõdést köt egy másik biztosítónál.

Az Országgyûlés 2015. szeptember 29-én elfogadta a „kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítással összefüggésben egyes biztosítási tárgyú törvények módosításról” szóló törvénycsomagot. Az új törvény annak érdekében született, hogy az igen bonyolult nemzetközi jogi helyzetben is megoldást találjon a jogalkotó a külföldi biztosító magyarországi ügyfelei helyzetének megoldására.

A román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. (Astra Biztosító) magyarországi fióktelepének kgfb, illetve egyéb – vagyoni – biztosításokkal (lakás-, utas-, illetve casco-biztosítás) rendelkezõ ügyfelei vannak Magyarországon.

A nem kgfb-biztosítással rendelkezõ ügyfelek helyzete egyszerûbb. Õk új szerzõdést köthetnek vagyontárgyaikra – a többes biztosítást a hazai szabályozás megengedi -, és így a késõbbiekben bekövetkezõ kár esetén már az új, választott biztosítójuktól kaphatnak kártérítést.

Az Astra biztosítónál kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítással rendelkezõk helyzete jogilag sokkal bonyolultabb. A 2015. szeptember 29-én elfogadott törvény értelmében, amennyiben egy olyan biztosító tevékenységi engedélyét vonják vissza, amely biztosító kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítást mûvel, és a felügyelet a visszavonásról szóló határozatot honlapján közzéteszi, a tevékenységi engedély visszavonásával érintett biztosító szerzõdései automatikusan megszûnnek, ha kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítással rendelkezõ ügyfelei egy másik biztosítónál új kgfb-szerzõdést kötnek. Az új szerzõdést bármely biztosító jogosult befogadni.

E szerint az Astra biztosító azon ügyfeleinek, akik kgfb-szerzõdéssel rendelkeznek az Astránál, és eddig még nem szüntették meg közös megegyezéssel a szerzõdésüket, a törvény hatályba lépését követõen szerzõdésük automatikusan megszûnik, ha egy másik biztosítóval új kgfb-szerzõdést kötnek.

Fontos, hogy a fenti szabályozás a törvény hatályba lépését követõen lép életbe, addig a korábbi szabályok érvényesek. Vagyis csak közös megegyezéssel köthetõ új kgfb-biztosítás valamely más biztosítónál.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) javasolja, hogy azok az Astrás ügyfelek, akik eddig még nem éltek a biztosítóváltás közös megegyezéses lehetõségével, a törvény hatályba lépését követõen fontolják meg a törvény adta lehetõséget, és kössenek új kgfb-biztosítást valamely másik biztosítónál. A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek mérlegelniük kell, hogy bár érvényes kgfb-szerzõdéssel rendelkeznek, szerzõdésük mögött nem áll mûködõ biztosító, mivel annak tevékenységi engedélyét visszavonták, így károkozás esetén a bekövetkezett károk megtérítésére is kötelezhetõ lehet az üzembentartó.