Indul a szezon: a fûtés is lehet veszélyes!
2015.10.01
Bár a hûvösebb idõben egyre több otthonban kezdenek el fûteni, még nem késõ a hivatalos fûtési szezon kezdete elõtt szakemberrel ellenõriztetni a tüzelõ-fûtõberendezéseket és az égéstermék-elvezetõ rendszereket – tudatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Magyarországon minden évben több haláleset következik be szénmonoxid-mérgezés miatt, amelyek megelõzhetõek a fûtõberendezések, kémények rendszeres ellenõrzésével, karbantartásával, valamint szénmonoxid-érzékelõ felszerelésével. Fontos, hogy az érzékelõk mûködõképességét rendszeresen ellenõrizzük, ellenõriztessük, a szükséges karbantartásokat (elemcsere, tisztítás) elvégezzük.

A nem rendeltetésszerû használat következtében jelentõs anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tûzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezetõ rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelõ tüzelõanyagot égetnek, az elzáródott kéménybõl pedig a káros anyagok visszaáramolhatnak. Ezek a veszélyforrások a megfelelõ használattal teljesen kiküszöbölhetõek!

A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelõ-fûtõberendezések meghibásodhatnak. A zárt térbe visszajutó gázok, így a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra. A rosszul bekötött eszköz gyakrabban meghibásodhat, azt gyakrabban kell javítani és rövidebb idõ alatt tönkremegy, ráadásul jóval több pénzt kell ráfordítani. Mindez megelõzhetõ, ha megfelelõ minõségû termékeket vásárolunk, a tervezést és a kivitelezést pedig valódi szakember végzi el!

A mûszaki felülvizsgálat és ellenõrzés fontos feltétele a fûtési rendszer biztonságos mûködtetésének, hiszen idõben kiderül, ha valamilyen karbantartási vagy javítási munkára van szükség. Ezt a munkát is minden esetben bízzuk szakemberre. A fûtési rendszer valamennyi elemét ellenõriztetni kell az elõírás szerinti idõszakonként!

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján számos további tanács olvasható a fûtési idõszakra.