Ezekre a kockázatokra figyelmeztetik a kriptózókat az európai felügyeletek
2022.03.22

Az európai felügyeleti hatóságok (az EBA, az ESMA és az EIOPA – az ESA-k) arra figyelmeztetik a fogyasztókat, hogy számos kriptoeszköz rendkívül magas kockázattal rendelkezik és spekulatív befektetésnek minősül. Ezek a legtöbb fogyasztó számára sem befektetésként, sem fizetési vagy csereeszközként nem felelnek meg.

Amennyiben a fogyasztók ilyen eszközöket vásárolnak, nagyon is fennáll annak a  lehetősége, hogy az összes befektetett pénzüket elveszítik. A fogyasztóknak tisztában kell lenniük a megtévesztő reklámok kockázataival, amelyekkel többek között a közösségi médiában és az ott jelenlevő véleményvezérek (influenszerek) révén találkozhatnak. A fogyasztóknak különösen óvatosan kell kezelniük a gyors vagy magas hozamok ígéretét, főleg azokat, melyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.

A fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy semmilyen jogorvoslati lehetőség és védelem nem áll a rendelkezésükre, mivel a kriptoeszközök és az azokhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások jellemzően kívül esnek a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó, jelenlegi uniós szabályok nyújtotta védelem körén.

A hatóságok pontokba szedték, hogy mit kell tudniuk a fogyasztóknak a kriptoeszközök és a kapcsolódó termékek és szolgáltatások sajátos kockázatairól. Emellett összeszedték azokat a kérdéseket is, melyeket érdemes feltenniük maguknak a kriptoeszközök vagy kapcsolódó termékek és szolgáltatások vásárlásán gondolkodóknak. Ezek itt olvashatók.