Beindult végre az európai autópiac?
2011.09.21
A júliusi 2 százalékos csökkenés után augusztusban 7,7 százalékkal nõtt az újautó-regisztrációk száma 2010 azonos idõszakához képest az Európai Unió 27 tagállamában, így összesen több mint 753 ezer új jármû gördült ki az utakra.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) nemrég közzétett jelentésébõl kiderül, hogy több mint egy év után elõször emelkedtek az eladások minden nyugat-európai piacon.

Magyarországon 13,5 százalékkal 3.404-re nõtt az újautó-regisztrációk száma, az év elsõ nyolc hónapjában pedig 4,5 százalékkal volt magasabb az elõzõ év azonos idõszakinál, így január-augusztusban összesen 28.899 személyautót regisztráltak az országban.

Az év egészét tekintve ugyanakkor az elsõ nyolc hónapban összesen 8,89 millió új autót regisztráltak, ami 1,3 százalékos mínuszt jelent az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

A legnagyobb növekedés augusztusban Németországban volt: 18 százalékkal nõtt az eladások száma, míg a szomszédos Franciaországban 3 százalékos, a válság sújtotta Spanyolországban pedig 6 százalékos növekedést regisztrált az ACEA. Több autót adtak el Nagy Britanniában is, ahol 7 százalékos volt az emelkedés, míg Olaszországban 1,5 százalékos bõvülést mértek.

A márkák szerinti összesítésbõl kiderül, hogy jól szerepeltek a német jármûvek: csaknem 33 százalékkal több BMW-t, 19 százalékkal több Volkswagent, és csaknem ugyanennyivel, 18 százalékkal több Mercedes-Benz gyártmányt regisztráltak.

Jól szerepeltek a dél-koreai márkák is a Hyundai 17, a Kia 24 százalékos növekedést könyvelt el, míg a legrosszabb eredményt - 15 százalékos csökkenés a regisztrációban - a Dacia mutatta ki augusztusban.