A hollandoknak és németeknek nem tetszik a páneurópai nyugdíj javaslat
2015.10.07
A holland nyugdíjpénztárak szövetsége erõsen bírálta az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) páneurópai magánnyugdíj termékekre (PEPP) vonatkozó javaslatát.

A sztenderd, határokon átnyúló, harmadik pillérhez tartozó nyugdíjtermék bevezetésérõl szóló javaslatról indított konzultációt az EIOPA, amelyre több ország nyugdíjszövetsége is megküldte válaszát. A holland szerint egy ilyen termék irány csak nagyon alacsony keresletre lehet számítani, és egyáltalán nem ösztönözné a termék a munkavállalókat arra, hogy többet tegyenek félre nyugdíjas éveikre.

A német nyugdíjszövetség (ABA) szintén kritikával illette az EIOPA javaslatát, amely szerinte „nem meggyõzõ”, és számos kérdésre „nem ad választ”.

Az EIOPA egyébként az Európai Bizottság kérésére vizsgálja egy harmadik pilléres, páneurópai nyugdíjrendszer kialakításának lehetõségét.

A holland szövetség szerint az EIOPA terve egyenlõtlen versenyfeltételeket teremtene az EU nyugdíjszolgáltatói és a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények (IORP) között. Szerintük az EB-nak inkább a második pilléres nyugdíjakra kellene koncentrálnia, amely jobban elõsegítheti a szolidaritást és a kockázatmegosztást, valamennyi szereplõ között.

Az ABA is hasonló véleményének adott hangot, miszerint jobban finanszírozott nyugdíjrendszerekre van szükség Európában, azonban a hangsúly a foglalkoztatói nyugdíjakon kellene, hogy legyen, mivel ez a pillér nyújt megfelelõ ár-érték arányt. Álláspontjuk szerint a meglévõ rendszereket kellene továbbfejleszteni, mielõtt újabbakat hozunk létre.

A holland nyugdíjszövetség aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a határokon átnyúló termékek szolgáltatói nem lennének képesek megfelelõ szolgáltatást nyújtani helyben. a holland PEPP-szolgáltatók számára ugyanis problémát okozna például egy olasz pénztári tag számára megfelelõ tanácsot nyújtani olyan ügyekben, mint hogy mi lesz a nyugdíjjogosultságával egy válás esetén, hacsak nem rendelkezik a szolgáltató helyi leányvállalattal is.

Az ABA felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugdíjak definiálása is kihívást jelent, hiszen errõl sem született még konszenzus az EU-ban. Mindez ugyanis adózási problémákhoz vezethet, hiszen a különbözõ minõségi követelményekhez nem biztos, hogy egyenlõ adózási feltételeket lehet teremteni a különbözõ tagállamokban. Németországban ugyanakkor már most is egyenlõ adózási feltételek vonatkoznak az azonos minõségû termékekre – tette hozzá az ABA.