IMF: újabb globális válság fenyeget?
2015.10.08
A világgazdaság egy újabb, akár globális recesszióhoz vezetõ pénzügyi válságba csúszhat, amennyiben a kormányok és monetáris politikai döntéshozók az egyre nagyobb piaci stabilitási kockázatokat nem megfelelõen kezelik - figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF a most kiadott globális pénzügyi stabilitási riportjában (GFSR) azt modellezte, hogy a feltörekvõ piacok jelenlegi sérülékeny helyzetén egy újabb sokk vagy hibás monetáris döntés miként ront. A jelentés arra figyelmeztet, hogy a sokkok fejlett és feltörekvõ piacról is kiindulhatnak, amelyek az eddig kezeletlen rendszerszintû sérülékenységekkel együtt globális piaci zavarokhoz és a likviditás hirtelen kiszáradásához vezethetnek sok eszközosztály esetében.

Ilyen körülmények között a kiadások növekedése mind a fejlett, mind a feltörekvõ gazdaságokban hirtelen visszaesne, ami 2017-re a kibocsátásban 2,4 százalékos visszaesést eredményezne az IMF elõrejlezésének alapforgatókönyéhez képest. A már eleve gyenge elõrejelzési adatok fényében ez oda vezetne, hogy a világgazdasági növekedés 2 százalék alá esne egy évre, ami kimerítené a globális recesszió fogalmát, igaz elmaradna a 2008 válság mértékétõl.

A Valutaalap elemzõi arra is figyelmeztették a monetáris döntéshozókat, hogy a világ pénzügyi stabilitásának sérülékenységét kezelni kell. A sérülékenység jelenleg inkább a feltörekvõ piacokról ered, vagyis a fejlett gazdaságok kisebb valószínûséggel okoznának válságot, de õk sem immunisak a szegényebb országok felõl jövõ sokkokra. A feltörekvõ piacokon a hitelciklus késõi szakaszában vagyunk, mintegy 3 ezer milliárd dolláros lufi fújódott a túlzott hitelezésekbõl fakadóan.

Példátlan kihívással került szembe Kína pénzügyi stabilitásának biztosításában és gazdasági modellváltásában: az új növekedési modellre és a piaci törvényekre alapozott pénzügyi rendszerre történõ átállásban. A fejlett gazdaságokban a legnagyobb kockázat a Fed várható kamatemelésébõl fakad.

A kockázatok elkerülése érdekében az IMF hangsúlyozza egyebek mellett, hogy a Fednek a kamatdöntéseire vonatkozóan óvatos kommunikációt kellene folytatnia, az eurózónában pedig a bankszektorban lévõ nemteljesítõ hiteleket kellene kezelni.