Megszületett a közös álláspont az adatvédelmi irányelvrõl
2015.10.12
Az uniós tagországok igazságügyi miniszterei pénteken közös EU-tanácsi tárgyalási álláspontot fogadtak el az Unió adatvédelmi szabályozásának rendvédelmi irányelvet illetõ részérõl – írja a Bruxinfo.

Az Európai Bizottság 2012-ben tett javaslatot az akkor 17 éves adatvédelmi szabályozás korszerûsítésére, azon az alapon, hogy 1995-ben még sem tömeges internethasználat, sem Facebook, sem Google nem létezett, azaz az akkori elõírások egy sor, mára kialakult helyzettel még nem számolhattak.

A viták korábbi szakaszában kialakult egy rendelet-tervezet a személyes adatok védelmének és felhasználásuk keretszabályairól, amelyrõl három éves vita után idén júniusban jutottak általános közös álláspontra a tagországok. Egyúttal már júniusban kilátásba helyezték, hogy az októberi tanácsülésen megkísérlik összehozni az „általános (tanácsi) megközelítést” a közbiztonsági irányelv esetében is. Erre került sor most pénteken Luxemburgban.

A rendeletrõl a júniusi tanácsi mandátum alapján idõközben már meg is kezdõdött az egyeztetés a soros elnökség, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között. A pénteki döntés alapján ugyanez a háromoldalú folyamat kezdetét veheti immár a rendvédelmi irányelv esetében is, esélyt adva arra, hogy az év végéig esetleg már elsõ olvasatban megszülethet az EU Tanács (tagországok) és az EP szükséges egyetértése a jogszabálycsomag véglegesítéséhez.