Stagnáltak szeptemberben a befektetési alapok
2015.10.16
Stagnálás jellemezte a befektetési alapok piacát szeptemberben csakúgy, mint augusztusban. A fejlett és a fejlõdõ világ tõzsdéi is estek, ami alól a magyar piac sem tudta kivonni magát, de a csökkenés mértéke kisebb az átlagosnál. A devizapiacon a forint az euróhoz képest is és a dollárhoz képest is erõsödni tudott.

Ami a tõkeáramlást illeti, igen vegyes a kép. A legnagyobb arányt képviselõ kategóriába, a pénzpiaci alapokba tõkebeáramlást tapasztalhattunk, a második legnagyobb kategóriából, a kötvényalapokból azonban kiáramlott a tõke. Hasonlóan kiáramlást tapasztalhattunk a vegyes és a kötvényalapokból is, azonban a többi kategória esetében kisebb-nagyobb összegben tõkebeáramlást láthattunk az elmúlt hónapban. Szeptember havában az értékesítések 20,9 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat. A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban a pénzpiai és az ingatlanalapok érték el, azonban ez a gyarapodás természetesen nem számottevõ. Ebben a hónapban a származtatott alapok lendülete megtört és némi csökkenést könyvelhetnek el ezek az alapok. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 1,2 milliárd forinttal, azaz 0,02 százalékkal csökkent augusztusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.642 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,04 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,6%-kal növekedett köszönhetõen a 23,1 milliárdos értékesítési többletnek, amely a legtöbb alkategóriát érintette.

A kötvényalapokból 5,4 milliárdnyi tõke távozott, ami felerészben a hazai kötvényalapoknak köszönhetõ. A többi alkategória esetében is kisebb tõkekiáramlást tapasztalhattunk. Kivétel a rövid futamidejû egyéb nemzetközi alapok, ahol tõkebeáramlás tapasztalható. A hozamok jelentõsen mérsékelték a tõkekiáramlás hatását, de így is végül a vagyon 0,1%-kal csökkent.

A vegyes alapokból 6 milliárd forintnyi tõke áramlott ki az elmúlt hónapban, amely a legmagasabb érték. A hozamok sem alakultak kedvezõen, így a vagyon 1 százalékkal csökkent.

A magyar tõzsdeindex ezúttal jobban teljesített, azaz kevésbé csökkent, mint a nemzetközi indexek. A részvényalapokból 2,6 milliárdnyi tõke áramlott ki, azonban a negatív hozamok jelentõsen csökkentették a részvényalapok vagyonát, amely 4,8%-kal lett kevesebb, mint az elmúlt hónapban.

A tõkevédett alapokból ezúttal 0,2 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok ezen nem tudtak egyáltalán javítani, így összességében 0,9 százalékos csökkenést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban friss tõke érkezett, amelynek nagysága, 6,6 milliárd. A hozamok azonban ehhez nem tudtak egyáltalán hozzátenni, így a vagyongyarapodás mindössze 0,3%-os lett.

A származtatott alapokba mindössze 0,3 milliárd forintnyi friss tõke érkezett és ezúttal a hozamok sem alakultak kedvezõen, így a kategória ebben a hónapban a megszokott kiugró teljesítés helyett 1,2%-os vagyonvesztést mutatott fel.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 6,3 milliárd. A hozamok ehhez még némileg hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 1,3%-ot.

Az árupiaci alapokba friss tõke érkezett (mindössze 150 millió forint), de a hozamok kedvezõtlenül alakultak, így a kategória vagyona 0,9%-kal csökkent.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tõkekiáramlás volt tapasztalható, amin a hozamok nem segítettek, így összességében a nettó eszközérték 1,9%-kal csökkent.