Az ukrajnai háború csökkenti a német biztosítók idei növekedési kilátásait
2022.04.04

Az idei évgre 2,5%-os bruttó díjbevétel növekedésére számítanak a német biztosítók- jelentette ki Joerg Asmussen, a német biztosítók szövetségének (GDV) vezérigazgatója. E várakozás teljesülése nagyban függ az ukrajnai háború további alakulásától, ugyanis ha a háború tovább eszkalálódik, a növekedés valószínűleg gyengébb lesz.

A Német Biztosítók Szövetségének 2022-re vonatkozó várakozásai az ukrajnai háború kitörése előtt jobbak voltak: 3% a teljes ágazatra és akár 2% az életbiztosítások esetében. A német biztosítók 2021-ben 1,4%-os díjnövekedést könyvelhettek el, amely így 225 milliárd euróra rúgott. A háború gazdasági hatására tekintettel azonban a 2022-es előrejelzést 2,5%-ra, az életbiztosítási ágazat esetében pedig kevesebb mint 1%-ra csökkentették.

A háborús helyzet egyik fő hatása a háztartások vásárlóerejének gyengülése, amelyet a jóval magasabb energiaárak, a megnövekedett bizonytalanság és egyebek is terhel. „Általános szabály, hogy válság idején a hosszú távú gondoskodásra és biztosításra vonatkozó döntéseket inkább elhalasztják" – véli Asmussen. „Ezt a jelenséget már a járvány kitörése után is megfigyelhettük."

Ami az ukrajnai háború német biztosítási ágazatra gyakorolt közvetlen hatásait illeti, a szövetség szerint igen csekélyek, és elsősorban a szállítási és a hitelbiztosításokra korlátozódnak. Néhány esetben itt is háborús kizárások érvényesültek. A háború következménye a kibertámadások növekvő kockázata is, „ami a Németországban biztosított vállalatok számára további kárigényeket eredményezhet." Eddig azonban a kiberbiztosítások területén nem regisztráltak megnövekedett károkat.