Az Aegon is beszállt a közösségi finanszírozásba!
2015.10.22
Az Aegon Bank bejelentette, hogy partneri megállapodást kötött a legnagyobb németországi közösségi finanszírozási platformmal, az auxmoney-val. A német Deal üzleti magazin szerint ezzel az eurózóna eddigi legnagyobb befektetése valósult meg a magánhitelezési piacon.

A közösségi finanszírozás, vagy más néven crowdfunding, vagy peer-to-peer lending olyan, internetalapú platformon keresztül történõ anyagi segítségnyújtás, amikor nagyszámú magánszemély vagy szervezet egyenként kis összeggel finanszíroz mûvészeti, sport-, társadalmi, technológiai vagy üzleti projekteket, elképzeléseket, lényegében a hagyományos értelemben vett bankok kiiktatásával. Mindez potenciális finanszírozási forrást jelent a kkv-szektornak, különösen a startup vállalkozásoknak.

Az auxmoney és az Aegon Bank közötti partnerség a tavaly decemberi vállalati befektetésbõl nõtte ki magát, amely illeszkedik a bank egyéb vállalati befektetéseinek sorába, melyekkel a fintech szektorra, illetve a digitális marketing megoldásokra és analitikára igyekszik fókuszálni.

Az Aegon Bank a megállapodás értelmében, vállalati részesedéséért cserébe 150 millió eurónyi hitelt nyújt az auxmoney platformon keresztül.

Egyre népszerûbb a közösségi hitelezés

A mostani rendkívül alacsony kamatkörnyezetben a közösségi finanszírozás piaca egyre nagyobb népszerûségnek örvend a befektetõk mind szélesebb körében. A magánbefektetõk Németországban ismerték fel elõször a peer-to-peer hitelezésben, illetve az auxmoneyban rejlõ lehetõséget, mint egy lehetséges vonzó eszközosztály az alacsony hozamok idején. Az Aegon pedig az elsõ olyan nagy intézményi befektetõ, amely az auxmoney-t Európa legteljesebb közösségi finanszírozási piacterévé teszi – olvasható a társaság közleményében.

Az Aegon nyilatkozata szerint ez a befektetés stratégiai lépésnek számít a mostani alacsony kamatok idején, az auxmoney pedig mûködésének elmúlt 7 évében figyelemre méltó eredményeket tudott felmutatni.

Több hónapos tesztfázison túl

A befektetési döntést megelõzte egy átfogó átvilágítási folyamat egy több hónapos teszt fázis, melynek során nem csak a múltbeli hitelkihelyezések teljesítményét elemezték, de az auxmoney hitelezési, hitel-elbírálási folyamatát is. Ez alatt összesen 50 millió eurót fektetett be az Aegon, melynek eredményei várakozásokat felülmúlóak voltak.

Az auxmoney szerint egy olyan nagybefektetõ belépése, mint az Aegon, fontos mérföldkõnek számít a cég életében, amellyel még inkább meg tudják valósítani azon célkitûzésüket, hogy vonzó áron tudjanak kölcsönt biztosítani ügyfeleiknek.

A crowdfunding piacterek jellemzõen úgy mûködnek, hogy hitelképességi kategóriába sorolják be a hitelfelvevõket, és a kölcsönök kamata ezektõl a kategóriáktól függ. Elõny, hogy nem kell a magas banki jutalékokat, kölcsönöket kifizetni a feleknek, a kamat szinte egésze a hitelnyújtó kockázatát fedezi méltányos módon.

Az Auxmoney folyamatosan vezeti statisztikáit, ezek szerint 382,6 millió eurónyi hitelkihelyezéssel rendelkezik, 9,56%-os nominális kamatláb mellett, és eddig összesen közel 63 ezer projektet finanszírozott. A kölcsönadóknál az elérhetõ, adózás elõtti hozam 2,3 – 7,3% közötti a honlapon található információk szerint, attól függõen, hogy milyen kockázati besorolású projektbe fektet.

Vannak persze kockázatok is

A közösségi finanszírozás – elõnyei ellenére – jelentõs kockázatokat hordoz a finanszírozóra nézve. Ezek egy része szabályozással, illetve megfelelõ platformokkal csökkenthetõk. A legjelentõsebb kockázati faktorok a hitel-, illetve a partnerkockázat. Ezek részben csökkenthetõek, ha a platform például végez bizonyos elõszûréseket a potenciális befektetéseket kínálók között.

A második legjelentõsebb kockázat a befektetõk megtévesztése, illetve alulinformálása a projektekrõl. Mivel a platformok csak online mûködnek, a hitelminõsítés folyamata nagyrészt automatikus, illetve a hitelfelvevõ által szolgáltatott adatokat nem minden esetben ellenõrzik, ezért nagymértékû az információs aszimmetria vagy a szándékos megtévesztés veszélye.

Jellemzõje a likviditási kockázat is, hiszen a közösségi finanszírozási platformokon eszközölt befektetések jellemzõen teljesen illikvidek, azaz lejárat elõtt nem lehetséges kiszállni belõlük. Az értékpapírokkal való másodlagos kereskedésre tõzsdeszerûen a legtöbb esetben csak nagyon korlátozott módon, magas eladási költséggel van lehetõség.

Ez a fajta finanszírozási mód, a fennálló kockázatok ellenére is, világszerte megkezdte hódító útját, ami azt vetíti elõre, hogy a szegmens további dinamikus bõvülés elé néz. Megfelelõ szintû szabályozottság esetén a közösségi finanszírozás a kkv-k és startupok finanszírozásának fontos szegmensévé válhat. A World Bank 2013-as adatai szerint a tipikus forrásbevonás összege széles sávban szóródik (1000-tõl egymillió dollárig), 2025-re pedig a közösségi finanszírozás mérete globálisan akár a 90 milliárd dollárt is elérheti éves szinten.