Így látják a magyarok a jövõjüket
2015.10.27
A K&H Biztosító most in­dult biz­tos jö­võ in­de­xe azt mu­tat­ja, hogy mennyi­re lát­ják az em­be­rek koc­ká­za­tos­nak a jö­võt - mond­ta Kaszab Attila, a K&H Biztosító ve­zér­igaz­ga­tó-he­lyet­te­se hét­fõn saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón, Budapesten. A 40-es korosztály aggódik leginkább hosszú távon.

A Free Association Research Piackutató Kft.-vel vég­zett fel­mé­rés alap­ján ké­szü­lõ in­dex a biz­ton­ság 9 kom­po­nen­sét mé­ri, ab­ban az anya­gi biz­ton­ság­gal kap­cso­la­tos koc­ká­za­tok sze­re­pel­nek leg­na­gyobb súllyal. Közepes súlyt ka­pott a köz­biz­ton­ság, az in­gat­lan biz­ton­sá­ga, va­la­mint a ter­mé­sze­ti csa­pá­sok koc­ká­za­ta és a köz­le­ke­dés biz­ton­sá­ga. Végül leg­ki­sebb súllyal a jár­mû­vek biz­ton­sá­ga és az uta­zás koc­ká­za­ta sze­re­pel - mond­ta a ve­zér­igaz­ga­tó-he­lyet­tes.

A fel­mé­rés a 30-59 éves kor­osz­tály kö­ré­ben ké­szült 500 fõs min­tán, az online kér­dõ­ívet ki­töl­tõk rep­re­zen­tál­ják a ma­gyar la­kos­sá­got. Mindenki a sa­ját hely­ze­tét ér­té­ke­li egy 10 pon­tos ská­lán, az in­dex a mí­nusz 50 és a plusz 50 pon­tos tar­to­mány­ban mo­zog­hat - tet­te hoz­zá Balikó János, a Free Association ve­ze­tõ ku­ta­tó­ja.

Az el­sõ fel­mé­rés mí­nusz 3,7 pon­tos biz­tos jö­võ in­de­xet ered­mé­nye­zett 2015 har­ma­dik ne­gyed­évé­ben - is­mer­tet­ték a saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón. A je­len­le­gi anya­gi hely­ze­tét -3, a rö­vid tá­vút -1, míg a hosszú tá­vút -6 pont­ra ér­té­kel­te a meg­kér­de­zett cso­port - mond­ta Kaszab Attila.

A je­len­le­gi anya­gi hely­ze­tü­ket je­len­tõ­sen ked­ve­zõbb­nek ér­té­ke­lik a köz­pon­ti ré­gi­ó­ban la­kók és a fel­sõ­fo­kú vég­zett­sé­gû­ek. Pozitívnak ál­ta­lá­ban a ha­vi net­tó 175 ezer fo­rint­nál töb­bet ke­re­sõk ér­té­kel­ték hely­ze­tü­ket, míg a ke­ve­seb­bet ke­re­sõk­nél mind­össze 10 szá­za­lék volt az ará­nyuk - tet­te hoz­zá a ve­zér­igaz­ga­tó-he­lyet­tes.

Elmondása sze­rint a rö­vid tá­vú anya­gi koc­ká­za­tok kö­ré­ben azt va­ló­szí­nû­sí­tet­ték a leg­töb­ben - 41 szá­za­lék -, hogy nem lesz pén­zük nya­ra­lás­ra. Második he­lyen a be­teg­ség ese­té­re va­ló­szí­nû­sí­tett pénz­hi­ány (33 szá­za­lék), majd har­ma­dik he­lyen a gye­re­kek tá­mo­ga­tá­sá­ra for­dít­ha­tó pénz hi­á­nya (32 szá­za­lék) állt. A fér­fi­ak ke­vés­bé vol­tak ag­go­dal­mas­ko­dók, mint a nõk.

A hosszabb tá­vú anya­gi koc­ká­za­tok élén a nyug­díj­jal kap­cso­la­tos prob­lé­mák áll­nak. Elsõ he­lyen at­tól tar­ta­nak a meg­kér­de­zet­tek, hogy az ál­lam el­ve­szi a nyug­díj­cé­lú meg­ta­ka­rí­tá­su­kat, il­let­ve az ke­ve­set fog ér­ni mi­re nyug­díj­ba men­nek. Számosan tar­ta­nak at­tól is, hogy nyug­dí­jas­ként nél­kü­löz­ni fog­nak. A koc­ká­za­ti lis­tán ne­gye­dik he­lyen áll az, hogy nem tud­ják majd fenn­tar­ta­ni a la­ká­su­kat - mond­ta a ve­zér­igaz­ga­tó-he­lyet­tes.

A hosszú tá­vú ag­go­dal­mak leg­in­kább a 40-es kor­osz­tályt jel­lem­zik, az et­tõl fi­a­ta­lab­bak és idõ­seb­bek hosszabb tá­von na­gyobb biz­ton­ság­ban ér­zik ma­gu­kat - tet­te hoz­zá Kaszab Attila.