60 évesen is a gyerekekrõl kell gondoskodni?
2015.10.27
A 2011 után született gyerekek harmada – az Európai Bizottság tanulmánya szerint – valószínûleg megéli a 100. életévét . Az elkövetkezõ évtizedekben a fiatalok kisebbségbe szorulnak az idõsebb generációval szemben, akik viszont még akár 60 éves koruk felett is gondoskodnak majd felnõtt gyermekeikrõl. Erre minden bizonnyal csak pénzügyeik elõrelátó megtervezésével válhatnak képessé.

Az Öregedõ Európa (Ageing Population in Europe) c. tanulmány elõrejelzése szerint a 2011 után született gyerekek harmada megérheti a 100. életévét, miközben a 80 évesnél idõsebbek számaránya a duplájára nõ, a fiatalok pedig számszerû kisebbségbe kerülnek. Ez elméletben a 30-60 éves korosztályra helyez még a mainál is nagyobb anyagi terhet, ám a hosszabb élettartam a késõi gyermekvállalással együtt a hagyományos függõségi sémákat is átalakítja. Az Európai Bizottság tanulmánya arra mutat rá, hogy a már felnõtt utódok sokkal tovább szorulnak rá szüleik támogatására, mint azt korábban feltételezték, és általában az emberek csak 80 éves koruk felett válnak valódi eltartottá.

Felnõttek, akiket a szüleik támogatnak

Az elmúlt húsz évben világszerte 6 évvel emelkedett az átlagéletkor. A hosszabb élettartam és a késõbbi gyermekvállalás a fejlett országokban új függõségi sémák kialakulásához vezetett. A három generációt felölelõ családmodellben hagyományosan az úgynevezett „szendvics generáció” (a gyerekek, és a 60 év feletti nagyszülõk közzé ékelõdve) viselte a családfenntartás terheinek döntõ hányadát. Az idõskori aktivitás idõbeli kitolódásával azonban ez a helyzet megváltozott: sokaknak, akik eltartják a gyermekeiket, nincsenek gondoskodásra szoruló szüleik, másfelõl azok, akik a szüleikrõl gondoskodnak, nem kell, hogy eltartsák a gyermekeiket, mert azok már önálló életet élnek. Az a még manapság is elterjedt vélekedés is megdõlni látszik, miszerint azok az idõsek, akik együtt élnek felnõtt gyermekeikkel, több gondoskodásban részesülnek, mint amennyi támogatást õk maguk a gyermekeiknek adnak. A kutatás azt állapította meg, hogy a felnõtt gyermekeikkel együtt élõ idõsek – akik Közép- és Kelet-Európában vannak a legtöbben – 60 százaléka támogatja, segíti felnõtt gyermekeit anyagilag és egyéb módokon. Vagyis az együttélés haszonélvezõi alapvetõen nem az idõsek, hanem a középsõ generáció. Az idõsebb szülõk, nagyszülõk csak 80 éves koruk felett válnak valódi eltartottá. Ez a tendencia egész Európára igaz általánosságban, azonban eltérések mutatkoznak az adott országok szociális ellátórendszerétõl és hagyományaitól függõen. A dél- és kelet-európai társadalmakban erõteljesebbek a családi kötelékek, így a generációk közötti anyagi transzferek is jobban érvényesülnek, mint az észak-európai társadalmakban.

Nagyobb teher az idõseken

Mindez alapvetõen befolyásolja az életstratégiákat: a mai negyveneseknek egyfelõl hosszabb aktív életre kell berendezkedniük, másfelõl átfogó tervvel kell rendelkezniük pénzügyi jövõjüket illetõen. Az állami nyugdíjrendszerek ugyanis egyre kevésbé képesek a munkajövedelmekhez közelítõ szintû ellátást biztosítani idõs korban. Az NN Biztosító kalkulációja szerint, mely az Európai Unió jelentésén alapul, ma az átlagos induló nyugdíjak az átlagkeresetek 83,3%-át teszik ki, 2050-re azonban ez az un. helyettesítési ráta 65,5%-ra csökken. Azaz a ma átlagosnak feltételezett induló nyugdíj, amely 132 ezer forint, 102 ezerre csökken a század közepére, az infláció hatásával nem számolva.

„A mai 40 évesek kevésbé számíthatnak arra, hogy a nagyszüleikhez, szüleikhez hasonlóan idõs korukra mentesülnek a családfenntartás terhei alól” – mondta Szabó Anikó, az NN Biztosító marketingigazgatója. „A nyugdíjkorral együtt elérkezõ drasztikus jövedelemcsökkenés elkerülése érdekében, a mai munkavállalóknak nyugdíj-megtakarításokkal kell tudatosan készülniük idõs korukra.”

Magyarországon az aktív nyugdíj-megtakarítások szintje még mindig alacsony. Bár az NN Biztosító felmérése szerint az elmúlt hónapokban emelkedett azok aránya, akik nyugdíj célra takarítanak meg, a minimum havi nettó 120 ezer Ft jövedelemmel rendelkezõ 20-65 éves aktívak között a nyugdíjbiztosítások elterjedtsége még mindig csak 6%.