Nagy változások jönnek a magyar megtakarítási piacon
2015.10.27
Az állami nyugdíjrendszer jelenleg stabil lábakon áll, de 15-20 éves idõtávon elkerülhetetlenül felértékelõdik az öngondoskodás szerepe - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio mai Öngondoskodás 2015 konferenciáján. Varga szerint az egyéni nyugdíjszámlák ma is léteznek, de egyelõre csak azok számára érhetõ el, akik rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval.

Varga elõadásában kitért arra, hogy jövedelmek területén beálló változások lehetõvé tették egy átlagpolgár számára is az öngondoskodást. A fontosabb változások:

  • 2010-2014 között 5,4%-kal nõttek a reáljövedelmek Magyarországon, ami megteremtett egy jó alapot
  • Az államháztartási hiányt és az államadósságot is sikerült csökkenteni, emellett a devizaarány-adósság is visszaesett (a mostani 37%-ot tovább szeretnék csökkenteni)
  • Törleszteni tudták a 2008-ban felvett IMF-hitelt, mellyel csökkent az ország sérülékenysége. Az Európai Bizottság felé még fennáll egy 1,5 milliárd eurós törlesztési kötelezettség, de emiatt nem számolnak további megszorításokkal.
  • A beruházások 2011-2013 között alacsony szintre esetek vissza, az elmúlt években azonban áttörés volt (2014-ben a GDP-arányos beruházási ráta 21,7%-ot ért el, ami a térség átlagát is felülmúlta.

A foglalkoztatottsággal kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy az elmúlt 5 év alatt 542 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma Magyarországon, ennek túlnyomó többsége a piaci szektorban jött létre, ami egybeesik a kormányzati szándékokkal. Jelenleg 4,251 millió embernek van munkája Magyarországon.

Varga elmondása szerint az államadósságot is tovább csökkentenék, de ez mindig kockázatot jelent. Az államadósság a legutóbbi adatok szerint 76,9% volt az államháztartási hiány 2,5% volt tavaly, 2,4 % lesz idén 2% körülre fog csökkenni jövõre.

A 2014-2020-as idõszakra rendelkezésre álló EU-s forrásokból 750 milliárd forintot már kiírtak, és további 150-200 milliárd forintot terveznek még idén kiírni. Varga elmondása szerint a cél, hogy a kkv-kat megerõsítsék (élelmiszeripar, turizmus, feldolgozóipar területeken). Új elemként jelenik meg a visszatérítendõ pályázatok köre, melyek keretében 700 milliárdot terveznek kihelyezni.

Új formában helyezik ki a K+F összegeket: a zöldgazdaság fejlesztésére és energiahatékonyság növelésére is megnyitnak új kereteket. A turisztikai pályázatok közé bekerül a horgászturizmus is - emelte ki Varga.

Varga Mihály elõadásában kiemelte, hogy egyre több a borús jel a világgazdaságban. Az eddigi növekedési ütem nem lesz tartható, a nemzetközi intézmények elkezdték visszavenni a növekedési kilátásokat. Varga szerint a nyersanyagárak és az olajár drasztikus esése, a kínai gazdaság növekedésének lassulása, a Fed várható kamatemelése és a migrációs kérdés olyan tényezõk, amelyeket nem tudunk befolyásolni, azonban vannak olyan területek, amelyeken hazánk is tehet valamit:

  • A hazai és uniós források kifizetésének felgyorsítása: 2017 közepéig kiírják az összes pályázatot, amit lehet, elõre hoznak 2016-ra.
  • Banki hitelezés ösztönzése és erõsítése: a Bankszövetséggel elkezdett a kormány egy konzultációt, aminek segítségével a bankok is érdekeltek lehetnek a hitelezésben. Emellett 2016. január 1-tõl csökken a bankadó mértéke, amely szintén a hitelezés felfutása irányába hathat.
  • Jelenleg 6,5%-os a munkanélküliségi ráta, de felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatottság rendszerét - szezonális idõszakokban és az ezekkel érintett területeken csökkenteni szeretnék a közfoglalkoztatottak számát.
  • A szakképzési rendszer (felnõttképzésben) fejlesztése.
  • A beruházások és lakásépítések ösztönzése: lakásépítésnél akár a bérlakásépítést is ösztönöznék, emellett a lakásfelújításokat is támogatnák. A nemrég elindult családi otthonteremtési kedvezményt kiterjesztenék és bõvítenék a jövõben.

A nyugdíjrendszer jelenleg stabil lábakon áll: a 65 év felettiek 1,8 millió fõt, az öregségi nyugdíjasok 2 millió fõt, a foglalkoztatottak pedig 4,2 millió fõt tesznek ki. Tavaly 9,1%-ot tettek ki a nyugdíjcélú kiadások (ez 17%-a az államháztartási kiadásoknak), de 15-20 éves távlatban elemi szükség lesz az öngondoskodásra - emelte ki Varga.

Az öngondoskodáshoz hozzá tud járulni a háztartások megtakarítása is, ami jelentõsen nõtt 2010 óta. Emellett örömteli folyamat, hogy a lakosság egyre inkább egy megtakarítói pozícióba lép át - emelte ki, hozzátéve, hogy nemcsak a kormányzat, hanem a szemlélet is meghatározza az öngondoskodást, ebben pedig egyértelmûen volt egy kedvezõ irányú elmozdulás.

A feltett kérdésekre reagálva Varga Mihály kiemelte: egyéni TB-s nyugdíjszámlák most is léteznek, és elérhetõek azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapus azonosítóval. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jövõben szeretnék kiterjeszteni ennek elérhetõségét (jelenleg 30-40 ezer ember látja), emellett elérni azt, hogy a visszatekintõ adatokat is látni lehessen, azonban ezek jelentõs adatfeldolgozást igényelnek.

Egy másik kérdésre reagálva Varga elmondta: amennyiben a lakossági állampapírok továbbra is ilyen mértékben tudnak növekedni, elképzelhetõ, hogy az intézményi befektetõk is újra beléphetnek a lakossági papírok piacára.