Vezetõ nélküli autók: 2030-ra már hétköznapiak lesznek
2015.10.28
2030-ra teljesen hétköznapivá válhatnak a vezetõ nélküli jármûvek, ami a biztosítási iparágat is forradalmasíthatja – állítja a brit Axa biztosító szakértõje.

Az okos városokról (smart city) rendezett londoni konferencián a biztosítási szakértõ arra figyelmeztetett, hogy a vezetõ nélküli jármûvek rendkívüli gyorsasággal fejlõdnek, ugyanakkor a felelõsségi kérdések tisztázatlansága egyelõre komoly veszélyt is jelent a biztosítási iparág számára.

A brit biztosítási piac az egyik legfejlettebb a világon, ezért különösen fontos, hogy miként birkózik meg az ottani piac a vezetõ nélküli jármûvek és egyéb technológiai újítások jelentette jogi és biztosítástechnikai kihívásaival.

A KPMG egy év elején készített felmérésében azt állította, hogy a félig vezetõ nélküli jármûvek 2025-re teljesen hétköznapivá válhatnak, addig azonban számos kérdést tisztázni kell még, többek között azt, hogy milyen következményei lesznek a baleseteknek, ki viseli majd a felelõsséget, ha az ütközésnél nem természetes személy irányította a jármûvet.