Csúcson az európai ingatlanbefektetések!
2015.10.28
Rekordot döntött Európában a kereskedelmi ingatlanbefektetések szintje, amely az idei harmadik negyedévben 51,5 milliárd euróra rúgott – állítja a Cushman&Wakefield. Ez 16%-kal magasabb az elõzõ év hasonló idõszakához képest.

Az éves összesített ingatlanbefektetések értéke 237,8 milliárd euró, amely magasabb, mint valaha, még a 2007. harmadik negyedévi csúcsnál, a 234,6 milliárd eurónál is enyhén több. A cég szerint ráadásul a beruházási aktivitás minden piacon továbbra is emelkedik. Az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban a legmagasabb továbbra is a befektetési tevékenység, azonban a legnagyobb volumen növekedés nem ezeken a piacokon történik.

Kapcsolódó cikkek:

Éves alapon a Benelux államok és a skandináv országok mutatták a legnagyobb növekedést, de Olaszországban is átlag feletti volt az ingatlanbefektetések emelkedése. Franciaországban és Németországban szintén újraéledt a piac, a második negyedév gyengélkedését követõen – közölte a Cushman&Wakefield.

A határokon átívelõ befektetések továbbra is jelentõsek, növekedésük jelentõsebb, mint a belföldi befektetéseké. A befektetett tõke 31%-a éves szinten Európán kívülrõl jött. A hazai és a határokon átnyúló európai befektetõk inkább eladtak ebben az idõszakban, tehát a nem-európaiak a nettó befektetõk az európai kereskedelmi ingatlanok piacán.

A befektetéseket továbbra is a tõzsdén nem jegyzett alapok uralják, amelyek a vételi oldal több mint 50%-át képviselik.

A továbbra is alacsony kamatkörnyezetben az ingatlanbefektetések várhatóan vonzóak maradnak. A cég szerint év végére a 250 milliárd eurót is megközelítheti a teljes volumen, és ez az aktivitás 2016-ban is kitarthat.