Megnyugodhatnak az Aviva befektetõi
2015.11.02
Mintegy negyedével nõtt az Aviva biztosító új üzletszerzése az idei év elsõ 9 hónapjában, ami végre eloszlathatja a félelmet az év eleji 5,6 milliárd fontos akvizíció körül – közölte a társaság vezérigazgatója csütörtökön.

Az új szerzõdések értéke 823 millió fontra rúgott az idei elsõ három negyedévben, ami elsõsorban a brit értékesítések 36%-os növekedésének volt köszönhetõ – állítja az Aviva. A nem-életbiztosítások esetében a jövedelmezõség is javult, ugyanakkor a vagyonkezelési üzletág gyengén teljesített: 4,5 milliárd fontnyi vagyont vontak ki az ügyfelek.

A Friends Life akvizíciójának stratégiai elõnyei igen egyértelmûek – mondta a társaság vezérigazgatója, aki szerint az Aviva átalakítása is láthatóan jól mûködik. Mark Wilson, aki 2013-ban csatlakozott a biztosítóhoz, igen csak meglepte tavaly a befektetõket, mikor bejelentette az akvizíciót, ami a brit biztosítási ágazat elmúlt 15 évének legnagyobb tranzakciója volt. Az eredmények bemutatásakor a sajtónak elmondta, hogy minden jövõbeli felvásárlás ennél minden bizonnyal kisebb volumenû, maximum néhány száz milliós lesz, Európa és Ázsia szerte.

A Friends Life megvásárlásával, a szinergiákon keresztül mintegy 91 millió fontnyi költséget takarított meg szeptember végéig az Aviva, ami kezdi megközelíteni a 225 millió fontos célt – közölte Wilson.

Az Aviva összesített kárhányada 95,9%-ról, 94 százalékra javult az idõszak végére, köszönhetõen az alacsony természeti károknak.