KGFB: tarifát hirdettek a biztosítók
2015.11.02
Ma kezdõdik a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) kampány. A január 1-jei évfordulós autósoknak a biztosítók a hétvégén hirdettek friss tarifát, és bár az érintettek zöme csak a következõ egy-két hétben kapja meg a jövõ évi díjról szóló ajánlatot, már most érdemes lehet böngészni a tarifákat – írja a vg.hu.

Tavaly október vége óta több mint 25 százalékkal emelkedtek az évközi díjak, az autóhasználat ugyanis nõ, a baleseti statisztika és a kárgyakoriság romlik, ami díjnövelésre kényszeríti a biztosítókat. Az Astra-botrány is elõsegítheti az emelést.

Az év végi váltás egyre kevesebb autóst érint, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint most 1,92 millió autósnak fordul majd január 1-jén a kötelezõje, ez félmillióval kevesebb, mint két évvel ezelõtt. Õk az összes kgfb-s ügyfél 44 százalékát teszik ki. Az értük folyó kampány az idén várhatóan még a korábbinál is visszafogottabb lesz, hiszen ez a csoport az évközi váltóknál kevésbé vonzó a biztosítók számára. Csak azoknak fordul ugyanis január 1-jén a biztosítása, akik 2010. január 1. elõtt vásárolták az autójukat, így e kocsik átlagéletkora magasabb, mint az évközi váltásban érintetteké. A legalább hat-hét éves gépjármûvekre pedig nehéz eladni egyéb szolgáltatásokat, például cascót vagy kiegészítõ biztosítást.

A biztosítók lelkesedését az is hûtheti, hogy az év végi váltók bónuszfokozata jellemzõen jóval magasabb, mint az évközi váltóké. A Netrisk felmérése szerint csaknem 40 százalékuk a legjobb, B10-es kategóriába tartozik, ennek a díjai pedig olyan alacsonyak, hogy nem vagy alig termelnek nyereséget a biztosítóknak. Az évközi váltók körében a B10-es bónuszúak aránya a 9 százalékot sem éri el. Ennek is köszönhetõ egyébként, hogy az év végi kampányban jellemzõen jóval alacsonyabbak az átlagdíjak, mint év közben.

Az átlagdíjak mostani alakulását egyértelmûen csak az elsõ napok szerzõdéskötései alapján lehet majd megismerni.