Ettõl félnek legjobban az autósok
2015.11.02
Sofõr a fél ország, de csak az autóvezetõk ötöde ismeri el, hogy okozott már balesetet – derül ki a Generali Biztosító friss kutatásából.

A sztereotípiák beigazolódni látszanak: a rendszeresen vezetõ sofõrök inkább férfiak, a nõk kerülik a vezetést, ha pedig a volánnál ülnek, jóval többet aggódnak a különbözõ kockázati tényezõk miatt. De attól minden második sofõr tart, hogy baleset során az utasai megsérülhetnek. Az ország egyik vezetõ biztosítótársaságának tapasztalatai alapján a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások piaca is a kgfb mellé igénybe vehetõ, a félelmeink és részkockázatok enyhítésére megoldást kínáló kiegészítõ biztosítások felé mozdul.

A Generali Biztosító felmérése alapján Magyarország fele vezet: a válaszadók 56%-a szokott valamilyen gyakorisággal sofõrködni. A rendszeresen volán mögé ülõ autósok fõként a férfiak. Sõt, úgy tûnik, a nõk sokkal inkább kerülik a vezetést: másfélszer több nõ vallotta azt, hogy sosem sofõrködik. Azok a nõk pedig, akik vezetnek, jóval több kockázati tényezõt vesznek számításba.

A sofõrök közel 60%-ának még egyáltalán nem volt balesete. 22% nyilatkozott úgy, hogy okozott már káresetet, az autósok harmada pedig vétlen fél volt autóbalesetben. A volánnál ülõk jelentõs része ugyanakkor elég magabiztos, és a sofõrök közel fele a leggyakoribb kockázatok egyikétõl sem tart.

Az utastársakért aggódnak az autósok leginkább

A Generali kutatása szerint a legjobban attól tartanak a sofõrök (44%), hogy a velük utazók megsérülnek. Csak szeretteik épsége után következik a gépjármûé: valamivel kisebb arányban tartják rizikónak azt, hogy nagy költségekkel járó balesetet szenvednek (37%). Az autóval kapcsolatos anyagi károk és balesetek sokkal inkább aggasztják a nõi sofõröket, mint a férfiakat: különösen attól félnek, hogy túl nagy kár keletkezik, vagy balesetet okoznak.

A részkockázatok és félelmeink enyhítésére egyre több termék található a biztosítók kínálatában, így például a kötelezõ mellé a bennülõk balesetbiztosítása is igénybe vehetõ. „A piaci igényekre reagálva a Generali számos kiegészítõ biztosítást kínál a kgfb mellé, legyen szó a bennülõk balesetbiztosításáról, jogvédelemrõl, baleseti vagy mûszaki segítségnyújtásról. Kutatási adataink szerint az autósok harmada érdeklõdik az ilyen termékek iránt, és tervez is igénybe venni kiegészítõt” – mondja Simon Zsolt, a Generali gépjármû- és lakossági vagyonbiztosítási üzletág-igazgatója. Az adatok alapján az autósok 32%-a gondolkozik a bennülõk épsége érdekében kiegészítõ balesetbiztosítás igénylésén, és negyedük kötne kgfb-je mellé esetleges koccanás esetén keletkezett károkat térítõ önvédelembiztosítást is.