Évek óta nem volt ennyi felvásárlás a biztosítási piacon!
2015.11.12
A fúziók és felvásárlások (M&A) száma a biztosítási ágazatban évek óta növekszik, amit elsõsorban a gyenge globális gazdasági környezet és a szabályozási változások indokolnak. Ez a tendencia várhatóan középtávon folytatódni fog – állítja a Moody’s Investor Service.

A Moody’s szerint számos csoportot ösztönöz üzletágainak értékesítésére a változó szabályozási környezet, ugyanakkor az alacsony kamatok, és finanszírozási költségek, valamint a méretgazdaságossági megfontolások és a növekvõ piacokon történõ bõvítési szándék az ajánlattevõk számát is növeli.

A hitelminõsítõ szerint a biztosítási M&A értéke 2015 harmadik negyedévének végére meghaladta a 200 milliárd dollárt.

A fúziók, illetve felvásárlások gyakran negatívan érintik a vevõ hitelminõsítését, azonban az elmúlt idõszak tranzakciói meglehetõsen vegyes hitelminõsítõi reakciót váltottak ki, miután az ügyletek hosszútávon jelentkezõ elõnyei gyakran igen jelentõsnek bizonyultak – állítja jelentésében a Moody’s. A vevõk értékelése az esetek felében nem változott, illetve néhány esetben még javult is az ügylet bejelentésének hatására.

A Moody’s szerint egyedül akkor lehet a fúziók és felvásárlások számának csökkenésére számítani, ha a kamatok jelentõsen emelkedni, vagy a részvénypiacok drasztikusan esni kezdenek, bár ez utóbbi esetében is jelentõsen csökkenhetnek az eladási árak. Hitelminõsítõ egyelõre úgy véli, hogy a kamatlábak továbbra is historikusan alacsony szinten maradnak globálisan, így a hitelbõl finanszírozott M&A néhány évig még vonzó marad.

Világszerte számos biztosítási csoport felismerte, hogy nagyobb üzemméretre, illetve hatékonyságra van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a rendkívül alacsony kamatkörnyezet káros hatásait, különösen az életbiztosítók esetében.

Ezeket a tényezõket csak megerõsítik az olyan szabályozói változások, mint például az európai biztosítókat érintõ Szolvencia II, vagy az amerikai egészségügyi rendszert érintõ változások – állítja a Moody’s.

A legnagyobb ügyletek az USA egészségbiztosítási piacán zajlottak, ahol a nagyobb üzemméret iránti igény, és a gazdasági és szabályozói környezet is felerõsítette az ezek iránti igényt. Eközben igen jelentõsek voltak a határokon átnyúló tranzakciók is. Kínai és japán csoportok is aktívak voltak az USA-ban, illetve az EMEA régióban, köszönhetõen részben a jüan USA dollárral és euróval szembeni felértékelõdésének.

A japán jen ugyan relatíve leértékelõdött a dollárral és az euróval szemben az elmúlt években, mindez azonban nem csökkentette a japán cégek külföldi felvásárlási étvágyát, amivel ellensúlyozni igyekeztek a hazai biztosítási piac egyre lassabb növekedését.

A KPMG adatai szerint Európán belül az Egyesült Királyság volt a legaktívabb piac, ahol több nagy üzletet kötöttek, többek között az Európa felé kacsintó japán biztosítók is. A szabályozói változások is konszolidációra ösztönözték a piaci szereplõket. A harmadik negyedév ügyletei közé tartozik többek között a japán MS&AD biztosítási holding bejelentése, miszerint megvásárolják a Lloyd’s of Londonhoz tartozó Amlin biztosítót. A Swiss Re egyik leányvállalata, az Admin Re pedig a Guardian Financial Services-t veszi meg, elsõsorban annak életbiztosítási portfoliója miatt.

Emellett az amerikai cégek is érdeklõdést mutattak az idõszak folyamán az európai bõvítés iránt: többek között a Marsh & McLennan felvásárolta a Jelf Group vállalatot, de a holland Nationale Borg-Maatschappij céget is az amerikai Amtrust Financial Services vette meg.

A nem alapvetõ tevékenységektõl is igyekeznek megszabadulni a biztosítók: ezek közé tartozik az AXA bejelentése is, miszerint tárgyalásokat folytat az Ageas-szal a portugál mûveleteinek eladásáról.