Díjemelés várható a biztosítási piacon?
2011.06.08
Az egyre gyakoribb szélsõséges idõjárási események miatt megnövekedett kárkifizetések díjemelésre kényszeríthetik a társaságokat - olvasható a Napi Gazdaság cikkében.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a katasztrófakárok ellenére tovább csökkent a lakásbiztosítások száma. Egyértelmûnek tûnik, hogy az eddigi díjemelésnek a lanyha kereslet szabott gátat, ám a megugró kárkifizetés elõbb-utóbb drágításra kényszerítheti a társaságokat.

Az utóbbi tíz évben megduplázódott a nem életbiztosítási piacon a kárkifizetés, miközben a szerzõdések száma alig nõtt, 2003 óta pedig lényegében nem tudtak díjat emelni az üzletágban. Vereczki András, az Aegon vezérigazgató-helyettese szerint emiatt általánossá vált az alulbiztosítottság.

Amennyiben tehát valamilyen káresemény bekövetkezik, az alacsony biztosítói kifizetésekért sokszor magukat (is) okolhatnák az ügyfelek.

Tavaly a biztosítók 263,4 ezer esetben összesen 24,94 milliárd forintot fizettek ügyfeleiknek természeti károk miatt a Napi adatai szerint. Az Aegon a tavalyi \"viharszezonban\" - augusztusig - 70 ezer eseményre összesen 4,1 milliárd forintot fizetett ki, a Signal Biztosítónál az elmúlt évben 50 százalékkal nõtt a viharkár-bejelentések száma, de akad társaság, amelynél négyszerezõdésrõl beszéltek.