Ezekbe a korosztályokba lehet sorolni az autósokat
2015.11.13
A brit Aviva biztosító kutatása azt igazolja, hogy különbözõ életkorban más-más autóigények merülnek fel, így például egy fiatal dolgozó, vagy egy nyugdíjas számára teljesen más szempontok fontosak az autó kiválasztásánál.

A Your Life in Cars címet viselõ kutatás szerint egy tipikus autósnak 7 különbözõ autója van az élete során, új autó választásnál azonban jellemzõen az üzemanyag-hatékonyság az egyik legfõbb prioritás, függetlenül a tulajdonos korától. A több mint 1500 brit autóvezetõ bevonásával készült felmérés azonban igen jelentõs eltéréseket is kimutatott a vásárlási preferenciák, és az autóhasználati szokások között az életkor elõrehaladtával.

A kutatás szerint egy tipikus brit autós az elsõ kocsiját 23 évesen szerzi meg, majd az élete során 7 különbözõ jármûvet használ. Átlagosan 3 év és 8 havonta cseréli le kocsiját, és heti legalább 5 napot vezet. Közel kétharmaduk számára az üzemanyag-hatékonyság az egyik legfontosabb szempont új autó kiválasztásánál.

A tipikuson belül azonban számos alcsoportot is meg lehet különbözteti az autósok között.

Fiatal szakemberek: közéjük tartoznak a frissen végzettek, a munkahelyükön karriert építõk, és a friss házasok is. Nekik életük során átlagosan 2 autójuk volt már, a karrierjük elõrehaladtával 44%-uk elsõsorban munkába, illetve munkatalálkozókra menet használja autóját.

Növekvõ család: õk már átlag 3 autót használatk életük során. 43%-uk számára a biztonság a legfõbb prioritás, 31% pedig a kényelmet helyezi elõtérbe autóválasztás során, míg 26% számára az utastér és a csomagtartó mérete a döntõ szempont.

Tini-taxisok: õk a tini-korú gyerekkel rendelkezõ szülõk, akiknek már átlag 6 autójuk volt életük során. Számukra 38%-ban a biztonság az elsõdleges tényezõ, az autó mérete és teljesítménye egyformán, 20%-uk számára fontos szempont.

Megüresedett fészküek: azoknak a szülõknek, ahol a gyerekek már felnõttek, és kirepültek a családi fészekbõl, átlagosan már 7 autójuk volt az életük során. 43%-uk számára az autó modellje az elsõdleges szempont, 20% az autó kinézetére, dizájnjára koncentrál vásárláskor, 19% pedig magát a márkát tartja fontosnak.

Nyugdíjasok: Õk már átlag 9 autót használtak, a meglévõt pedig elsõsorban bevásárlásra (33%), vagy a barátok, család meglátogatására, esetleg egyéb szabadidõs tevékenység során használják.
A kutatásból is kiderül, hogy az emberek autózási szokása és autóválasztási szempontjai jelentõsen átalakulnak az évek során, ahol a személyes preferenciákat gyakran felváltják a gyakorlati szempontok, különösen, ha gyerekek is utaznak az autóban. Nem meglepõ az sem, hogy az üzemanyag-hatékonyság minden korosztálynál a prioritási lista élén áll.