A járvány előtti szintet közelíti a Vienna Insurance Group tavalyi nyeresége
2022.04.28

A Vienna Insurance Group (VIG) 2021-es pénzügyi évben 11 milliárd eurós díjbevételt (+5,5%), 511 millió eurós adózás előtti eredményt (+47,8%) és 94,2%-os összesített kárhányadot (-0,8 százalékpont) ért el – derül ki a társaság éves jelentéséből.

„A legfontosabb számainkra vetett pillantás azt mutatja, hogy csoportunk nagyfokú ellenállóképességgel rendelkezik, és hogy időben megbirkóztunk az ágazat előtt álló nagy kihívásokkal, különösen a digitalizációval. Ez kulcsfontosságú eszköznek bizonyult az üzleti működés és mindenekelőtt az ügyfélkiszolgálás fenntartásában a világjárvány idején" - magyarázza Elisabeth Stadler vezérigazgató.

Erős tőkehelyzet

A 2021 végi 250%-os szolvencia mutató kiemeli a VIG Csoport erős kapitalizációját. A Csoport 2021. december 31-én mintegy 10,3 milliárd euró szavatoló tőkével rendelkezett, amelynek kb. 85%-a a legmagasabb minőségi kategóriába (Tier 1) tartozott. A szavatoló tőke követelménye kb. 4,1 milliárd euró.

Javuló állományi érték

Az élet- és egészségbiztosítások meglévő állományának becsült értéke (embedded value, EV) a nettó eszközérték és a meglévő biztosítási szerződésekből származó várható jövőbeli nyereség jelenértékének együttese. A kedvező kamatkörnyezetnek köszönhetően az EV a 2021. december 31-i fordulónapra 3,85 milliárd euróra emelkedett (2020-as kiigazított érték: 2,91 milliárd euró). Különösen Ausztriában nőtt az EV 817 millió euróval a kamatérzékeny portfóliónak köszönhetően. Közép- és Kelet-Európa 118 millió euróval járul hozzá a növekedéshez. Az értékteremtést támogatta a nyereséges, 2,5%-os árréssel rendelkező új üzletkötés. A VIG Csoport ismét nagyon jó, 3,8%-os árrést ért el Közép- és Kelet-Európában.

Fenntarthatóság, mint stratégiai célkitűzés

A jelenlegi „VIG 25” stratégiai programban meghatározott csoportszintű célkitűzések között először szerepelnek a társadalom, az ügyfelek és a munkavállalók javát szolgáló, ESG-vel kapcsolatos projektek. „Itt nem a fenntarthatóság első ízben történő bevezetéséről van szó, hanem a már megkezdett út következetes folytatásáról. Csoportunk a 19. századi kezdetek óta a nyereséges növekedés mellett a társadalmi ügyeket és a fenntartható üzleti gyakorlatot is támogatja” - magyarázza Elisabeth Stadler. A VIG Csoport fenntarthatósági stratégiájának célja a megújuló energiába és a zöld kötvényekbe történő befektetések előmozdítása, valamint a szénszektorban való részvétel fokozatos megszüntetése. A fenntarthatósági jelentés szerint 2021 végére 436 millió eurós zöldkötvény-volument terveznek. Ez több mint 83%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A zöld kötvények aránya így több mint hatszorosára nőtt 2018 óta, amikor is 70 millió eurót tettek ki. A VIG-csoport az éghajlatváltozási stratégia részeként úgy döntött, hogy már 2019-ben kivonul a szénszektorból, és azon év májusa óta nem is kötöttek új biztosítást szénbányászati vagy széntüzelésű erőművi projektekre. Az ebben az ágazatban meglévő biztosítások fokozatosan megszűnnek. 2021-ben a vállalati ügyfelek körében a szénkockázatokat 2019-hez képest 74%-kal csökkentették.