A holland kormány elutasítja a páneurópai magánnyugdíjat
2015.11.18
A holland kabinet elutasította a sztenderdizált páneurópai magánnyugdíj termékekre (PEPP) vonatkozó javaslatot, mondván, nem egyértelmû, hogy milyen problémát oldana az meg.

A holland kormány szerint az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) által javasolt nyugdíjtermék mindössze a nyugdíjrendszerek harmadik pillérét érintené, továbbá azt is megkérdõjelezik, hogy bármit hozzátenne a meglévõ szabályozáshoz. Az EIOPA emellett azt sem határozza meg egyértelmûen a javaslatban, hogy milyen problémát oldana meg a PEPP, vagy hogy mi lenne annak az alkalmazási köre.

Indoklásuk szerint - amint a holland parlamentnek és az EIOPA-nak címzett a holland kormány – a második pillérhez tartozó holland vállalati nyugdíjtermékek olyanok, mint sok más európai országban, melynek részleteit az adott vállalat vagy ágazat igényeire hangolják. Egy sztenderdizált nyugdíjtermék ezért elfogadhatatlan Hollandia számára – állítja a kabinet.

Múlt hónapban a holland nyugdíjpénztárak szövetsége is erõsen bírálta a javaslatot, mondván, nem lehet igazán egyenlõ feltételeket teremteni vele a nyugdíjalapok, a biztosítók és a bankok között, az eltérõ szabályozások miatt. Álláspontjuk szerint ráadásul csak igen csekély kereslet mutatkozna egy ilyen termék iránt, ami ráadásul egyáltalán nem ösztönözné a munkavállalókat arra, hogy többet tegyenek félre nyugdíjas éveikre.