MKB Egészségpénztár: 10 év alatt megtízszerezõdött a taglétszám
2015.11.23
Az MKB Egészségpénztár taglétszáma az elmúlt évtized során a tízszeresére nõtt, november közepére elérte a 175 ezret - közölte Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke az MTI-vel.

Az egészségkassza 1998-ban Országos Közlekedési Egészségpénztár néven kezdte meg mûködését. Az MKB név 2003-as felvételét gyors növekedési szakasz követte, majd a közel tizennyolcezer fõs Talizmán Egészségpénztárral összeolvadva az MKB Egészségpénztár megduplázta tagsága létszámát és a piac második legnagyobb szereplõjévé vált 2005-ben.

Lehoczky László szerint a jogszabály által engedélyezett valamennyi szolgáltatást finanszírozó kassza egyik nagy erõssége a hatékonyság. "Miközben az egészségpénztárak 2014-ben az összes pénztári bevételük 8,9 százalékát fordították mûködési költségre, a megfontolt gazdálkodás eredményeként nálunk csupán 6,5 százalék ez az arány. Ennek köszönhetõen az egy tagra jutó tényleges mûködési költség nálunk ötödével alacsonyabb volt az országos átlagnál. A tartósan hatékony gazdálkodás a pénztár stabilitását is erõsíti: a mûködési tartalék az országos átlagnál másfélszer hosszabb ideig elegendõ az MKB Egészségpénztárban" - tette hozzá Lehoczky László.

Úgy vélte, ma már egyre többen érzik fontosnak az öngondoskodást. Erre utal az is, hogy az MKB Egészségpénztárban a tizenhét éves mûködés során tavaly elõször haladta meg az egyéni befizetések összege a 3 milliárd forintot. Mivel a pénztárhoz 2014-ben 9,6 milliárd forint érkezett be, minden harmadik befizetett forint egyéni tagi befizetés volt. Noha a trend évek óta folyamatos, az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonló, magas részarányt egyelõre nem érte el - mondta Lehoczky László.

Az elnök bízik abban, hogy év végén is sok MKB Egészségpénztári tag fog élni az egyéni befizetés lehetõségével, hiszen a kedvezõ feltételek mellett a pénztárban jelenleg országszerte közel 14 ezer szolgáltatónál tudják felhasználni egészségpénztári számlájukat, akár az egész család egészségügyi kiadásainak csökkentésére.