Folyamatos a növekedés a nem-életbiztosítási szerzõdésekben
2015.11.26
A magyar biztosítók szerzõdésállománya a harmadik negyedév végén 3,9%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban, míg a negyedéves díjbevételük több, mint 4%-kal nõtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A biztosítói szektor tõkefeltöltöttsége a tavalyi év azonos idõszakához képest az élet ágban nõtt, míg a nem élet ágban csökkenést mutat, de a prudenciális szempontból elvárt szintet továbbra is jelentõsen meghaladja – derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból.

Az idei harmadik negyedév végén a hazai biztosítók teljes szerzõdésállományában 3,9%-os növekedés figyelhetõ meg az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ez több mint 460 ezer új szerzõdést jelent, mely döntõen a nem élet üzletági közel 5%-os szerzõdésállomány bõvülés következménye. Szektor szinten továbbra is elmondható, hogy miközben az élet szerzõdések állománya stagnál, a nem élet szerzõdéseknél folyamatos növekedés figyelhetõ meg. A nem-élet szerzõdések száma az elõzõ negyedévhez képest is emelkedett, mintegy 2%-kal.


A díjbevétel az elõzõ év azonos idõszakához képest 4,1%-kal növekedett, az élet ági 0,3%-os díjbevétel csökkenés és a nem élet ági 9,4%-os mértékû növekedés eredõjeként. A szektor harmadik negyedéves díjbevétele az elõzõ negyedévihez viszonyítva mindössze 0,7%-os növekedést mutat, melynek hátterében az élet üzletág mintegy 3,4%-os csökkenése, valamint a nem élet ág több mint 5,5%-os díjbevétel növekedése áll.


Az eredményesség szempontjából közepesen sikerült a harmadik negyedévük a magyar biztosítóknak: az élet üzletág 5,6 milliárd forintos, a nem-élet üzletág pedig -2,9 milliárd forintos biztosítástechnikai eredményt ért el.

A cégek az idén az elsõ kilenc hónapban 33,4 milliárd forintnyi adózott eredményt termeltek, ez csaknem 62 százalékkal több a tavalyinál, azonban még mindig nem éri el a válság elõtti szinteket, amikor az ágazat évente 60 milliárd forint körüli nettó profitot ért el.

A biztosítói szektor szavatolótõke ellátottsága továbbra is stabil, csaknem kétszerese a törvényileg elõírt 100%-nak. Az élet üzletágban mind az elõzõ év hasonló idõszakához, mind pedig az elõzõ negyedév végi értékhez képest nõtt a tõkefeltöltöttség szintje, a növekedés az elõzõ negyedévhez viszonyítva volt jelentõsebb (15 százalékpontot meghaladó mértékû). Nem élet ágban ugyanakkor csökkenés tapasztalható éven belül és elõzõ évhez viszonyítva is.