Átrendezõdtek a lakossági megtakarítások
2015.11.30
Az alacsony infláció, a háztartások pénzügyi mozgásterének bõvülése, illetve az alacsony kamatkörnyezet átrendezte a megtakarítások összetételét – írja a Portfolio.hu.

A betétállomány csökkent, a közép- és hosszú távú megtakarítások, köztük az életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások esetében 2014-tõl megindult a növekedés - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító divízióvezetõje a K&H szakmai rendezvényén.

2010 óta háztartások jövedelme folyamatosan nõ, azonban a rendszeres díjbevétel csak 2014-ben indult elõször növekedésnek. Ennek oka lehet, hogy a disztribúciós kapacitások jelentõsen csökkentek, emellett a háztartások jövedelmi helyzetük javulásával inkább az elhalasztott igényeiket elégítik ki és csak ezt követõen jönnek a hosszú távú megtakarítások.

Ma az életbiztosítások alapvetõen megtakarítási biztosítások, pozitív tendencia látható az életbiztosítások tranzakciós egyenlegében: 2013-ban és 2014-ben már meghaladják a befizetések a kifizetéseket. Az elsõ három negyedév után 2015-ben 20 milliárd forintnál tart az életbiztosítások tranzakciós egyenlege.

Kuruc Péter legfeljebb 5%-os növekedést vár minden szegmensben (a kgfb-t leszámítva) a következõ pár évben.