Az IBM betör az egészségügybe is
2011.09.26
Watson, az IBM szuperintelligens algoritmusa - mely az IBM Power 7-es szervereinek hálózatán futó szoftverbõl meríti erejét, és amely a világhírû amerikai kvízjáték, a Jeopardy! legjobb játékosait is kenterbe veri – mostantól az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb egészségbiztosítójának segítségére lesz: orvosi problémák és kezelések feltérképezésére fogják használni.

A 43,2 millió tagot számláló WellPoint Inc. egészségbiztosító a Watson fénysebességét és kiterjedt egészségügyi adatbázisát készül egyesíteni saját meglevõ páciens-nyilvántartásával, hogy ezeket összevetve, a gép segítségével találjon gyógymódot illetve kezelést a betegeknek.

„Ez a tulajdonképpen a csúcspontja azoknak az alkalmazási területeknek, amiket mi annak idején a Watson számára elképzeltünk” – fejti ki Manoj Saxena, az IBM egyik vezérigazgatója, amikor szuperintelligens számítógépük új feladatáról beszélt.

A WellPoint alkalmazása három forrásból merít majd adatokat: a páciens (elektronikus) adatlapjából, amit az orvos vagy a kórház biztosít, az egészségbiztosító adataiból (az orvosi kezelésekrõl és a gyógyszerekrõl), valamint Watson széleskörû tudásából, eltárolt orvosi szakirataiból. Ennek eredményeként néhány másodpercen belül elérhetõ az összes aktuális információ a betegrõl, a legfrissebb kutatási eredményekkel és kezelésekkel együtt, pontosan az adott páciens szükségleteire szabva.

Saxena elmondása alapján a WellPoint applikáció valószínûleg egy egyszerû számítógéprõl is elérhetõ lesz.

„Egyik fõ célunk, hogy egy olyan eszközt biztosítsunk a felhasználóknak, ami ténylegesen segítségükre lesz, bíztató eredményeket hoz, a jövõben pedig hozzájárul az orvosok költségtérítéséhez” - tette hozzá Lori Beer, az indianapolisi WellPoint Inc. alelnöke.

A terv szerint 2012. elején már üzembe is helyeznek egy kísérleti programot számos rákkutató központban és onkológián. Watson, a számítógép most fog elõször kézzelfogható pénzt keresi az IBM számára, hiszen az elõzõleg a Jeopardy! kvízjátékban elnyert összegeket mindig jótékonyságra fordították.