Egy kézben összpontosulhat a lakóközösség biztosítása
2015.12.03
Pezseg a lakáspiac Magyarországon, a válság óta nem cserélt ennyi lakás gazdát, és az albérletek iránt is jelentõs kereslet mutatkozik az elmúlt idõszakban. A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, vagy mi a teendõ kár esetén. Az Allianz Lakóközösség-biztosítás Plusz csomagja szinte minden kárra kínál fedezetet a bajban, emellett lehetõséget nyújt a közös képviselõknek az egyszerûsített online ügyintézésre.

Az elmúlt idõszakban fellendülni látszik a lakáspiac, ez egyben azt is jelentené, hogy a társasházi albetétek lakásbiztosításai is lekövetik a piaci változásokat és rendszeresen módosulnak. De ez nem törvényszerû. Ahogyan a lakossági szegmensben is elõfordul az alulbiztosítottság, úgy a társasházak esetében is beszélhetünk errõl a jelenségrõl. Amennyiben bõvül az albetétek száma például egy tetõtér beépítés esetén, a biztosítási fedezetet érdemes felülvizsgálni. „A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, milyen kiegészítõ fedezetek választhatók a meglévõ biztosítás mellé, vagy mi a teendõ egy bekövetkezett társasházi kár esetén, illetve hogyan kerülhetõ el az alulbiztosítottság” – fogalmazza meg a problémát Szõke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelõs igazgatója.

A megfelelõ biztosítás fedezetet nyújthat a keletkezett károkra

A jelentõsége ellenére a társasházak egy részére még ma sem kötnek megfelelõ vagyon- és felelõsségbiztosítást a lakók, illetve különbözõ alapokból próbálják fedezni a felmerülõ károkat. Pedig akár önhibánkon kívül okozott kár esetén is sokmilliós kártérítési felelõsség terhelhet minket. Keletkezhetnek olyan károk a társasházban, amelyeket a biztosító az egyéni lakásbiztosítás alapján nem térít. Ilyen lehet például az a csõtörés kár, amikor nem a lakáshoz tartozó csõvezeték törik el, hanem a közös részbe számító felszálló vezeték. Biztosítás nélkül a javítás a ház tartalékából fedezhetõ, de rosszabb esetben akár a közös költséget növelheti vagy konkrétan a lakókat terhelheti, mint egyszeri nagy összegû kiadás. Ha új lakásba költözünk, mindenképp járjunk utána, rendelkezik-e az adott lakóközösség biztosítással, és kérjünk információt a közösség képviselõjétõl arról, mire szól a szerzõdés.

Biztosítsuk saját vagyontárgyainkat és ingóságainkat is

Fontos hangsúlyozni, hogy még ha a lakóközösség egészére is kötik meg a biztosítást, önmagában a társasház biztosítása nem fedezheti a lakók összes felmerülõ kárát. Potenciális károsultként érdemes a saját vagyontárgyainkat és ingóságainkat is biztosítani. Az új Allianz lakóközösség-biztosítás a lakóépület, a közösségi ingóságok és a külön tulajdonú lakások védelmére egyaránt kiterjedhet. A lakók azt is választhatják, hogy a lakóközösség-biztosítással ne csak a közös, illetve külön tulajdonú épületrészeket vonják fedezetbe, hanem a saját lakásaikban lévõ, saját tulajdonú háztartási ingóságaikra is kiterjeszthetõ a fedezet. Sõt, a közös tárolókban elhelyezett saját háztartási ingóságok, pl. babakocsik, kerékpárok is fedezetbe vonhatók. Amennyiben egy társasház biztosítása az Allianz Hungária kezelésében van, akkor a társasház lakói a lakóközösség-biztosítás alapján feleslegessé vált kockázatok kihagyásával kedvezõbb díjon biztosíthatja a lakását, a lakossági és a lakóközösségi biztosítási konstrukciók ugyanis megfeleltethetõk egymásnak.

Gondoljunk a mindennapi bosszúságok okozta károkra

Az új Lakóközösség-biztosítás Plusz számos olyan kiegészítõ biztosítási fedezetet is tartalmaz, amely megkíméli a lakók és a közös képviselõk életét a mindennapi bosszúságoktól. Ilyen pl. a vandalizmus biztosítás, amely többek között az épületen keletkezõ graffiti károkra, a bejárati ajtók, kapunyitó rendszerek megrongálására nyújt fedezetet. Az elfolyt víz biztosítás pedig a vízvezetékek csõtöréskára következtében elfolyt vezetékes víz miatti többletvízdíj térítésére alkalmas. Emellett lehetõség van a garázsban tárolt gépjármûvek biztosítására is, amely a vagyonbiztosítás biztosítási eseményei miatt keletkezett károkra nyújt térítést. Elõfordulhat, hogy ünnepnapon, vagy hétvégén történik meg a baj. Ilyenkor az Assistance kiegészítõ biztosítás nyújthat segítséget, ugyanis az egész ország területén 0-24 órában, az év minden napján elérhetõ a csõtörés, üvegtörés, tetõkárosodás és zársegély szolgáltatás. Szintén új kiegészítõ fedezetként jelenik meg a közös tulajdonban álló központi kazán géptörésére, valamint a liftgéptörés esetére nyújtott biztosítás. A balesetszerûen bekövetkezett károk téríthetõk vele.

Válasszuk az egyszerû kárbejelentést és portfólió kezelést

A piaci igényekre reagálva az Allianz a megújított biztosítási termékben lehetõvé tette a közös képviselõ általi portfólió-kezelést is: a lakóközösség által megbízott képviselõnek lehetõsége van az Allianz Ügyfélportálon történõ regisztrációt követõen egyetlen belépéssel elérni valamennyi általa kezelt társasház szerzõdését. „Ez azért elõnyös, mert így egyedi ajánlatot is kérhet egy kezelõ a társasházaira, látja a kezelésébe tartozó, társaságunknál biztosított lakóközösség-szerzõdéseit, emellett tudja módosítani az általa kezelt szerzõdések adatait, a díjfizetési módot és gyakoriságot – mondta Szõke Tamás. Mivel ügyfeleinknek fontos, hogy innovatívan, gyorsan és hatékonyan reagáljunk a kárrendezési folyamataink során, lehetõvé tettük az egyszerûsített kárbejelentést azoknak a közös képviselõknek, akik meghatalmazással rendelkeznek az albetéti kárbejelentéshez, valamint e-mailes értesítést is kérhetnek az egyes kárbejelentések státuszáról.”