Tényleg hasznosak a viselhető eszközök a munkahelyi balesetek megelőzésében?
2022.05.13

A big data és a mesterséges intelligencia segítenek a biztosítási termékek javításában, az ágazat innovációjában és a vállalatok hatékonyságának előmozdításában, manapság pedig már a munkahelyi biztonság javításában is. Az ipari munkaerő esetében az IoT és a viselhető eszközök munkáltatói balesetbiztosítási szerződésekbe történő beépítése akár a káresemények megelőzését is jelentheti.

Az ipari munkaerő számos kockázattal szembesül, beleértve az ergonómiai, szervezési és környezeti kockázatokat. A munkavégzés során kialakuló rossz testtartás továbbra is az egyik legelterjedtebb veszélyforrás, amely idővel váz- és izomrendszeri megbetegedésekhez (MSD) vezethet. Az egészségügyi problémák a kisebb fájdalmaktól a súlyosabb, pihentetést vagy orvosi kezelést igénylő egészségügyi állapotokig terjednek. A krónikus esetek mozgáskorlátozottsághoz és akár a munka feladásához is vezethetnek.

A váz- és izomrendszeri megbetegedések a munkával kapcsolatos megbetegedések egyik legelterjedtebb típusát jelentik. Európa-szerte több millió munkavállalót érintenek, és több milliárd euróba kerülnek a munkáltatóknak.

Az Egyesült Államokban évente közel 2 millió amerikai munkavállaló szenved MSD-ben, és ezek okozzák az összes munkavállalói kártérítési költség közel 30%-át. A munkáltatók évente 20 milliárd dollárt költenek az MSD-vel kapcsolatos közvetlen munkabérkompenzációs költségekre.

Sokat segíthet ezen a területen a viselhető eszközök alkalmazása a munkavállalók jobb ergonómiájának elősegítésére, megelőzve ezáltal a megbetegedések kialakulását. A kevesebb sérülés jelentős megtakarítást eredményezhet mind a kiesett munkaórák, mind a magas biztosítási kárigények és díjak révén, de munkamorál és termelékenység is javítható vele.

Csökkenő sérülések és kárigények

A COVID-19 járvány kezdete óta a raktári és kézbesítő dolgozókra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy minél több terméket minél gyorsabban szállítsanak, ami a sérülések kockázatát is növeli. A sérülések elkerülése érdekében a dolgozóknak oda kell figyelniük a megelőzésre, a megfelelő testtartásra és mozgásra.

A dolgozók testtartását a nap folyamán nyomon követő hordozható eszközök érzékelik, hogy a munkavállaló megfelelően hajol-e le. Ha a dolgozó helytelenül hajolgat, figyelmeztetést kap, amely emlékezteti, hogy ez a testtartás sérülésveszélyes.

Amikor a kockázatos testtartások csökkennek, a sérülések száma is csökken. Egy járművezetőkre és raktári dolgozókra vonatkozó, 1000 darab speciális hordozható eszközből származó adatelemzés azt mutatta, hogy a helytelen testtartások mintegy 30%-os csökkenése esetén 12 hónappal később a sérülési arányok mintegy 50%-os csökkenése volt tapasztalható. Az egyik alkalmazott esetében naponta 389 magas kockázatú testtartást azonosítottak, majd a viselhető eszközzel a munkavállaló napi 38-ra csökkentette a rossz testtartások számát. Összességében a viselhető rendszer tesztelésének első évében a vállalat 64%-kal csökkentette a sérülések számát és 58%-kal a munkavállalói kártérítési igények költségeit.