Így nézett ki a legnagyobb viszontbiztosítók első negyedéve
2022.05.18

Vegyes képet mutatott az idei első negyedév a világ legnagyobb viszontbiztosítói számára. Míg a Swiss Re veszteséggel zárta az időszakot, addig a Munich Re minden szegmensben erősen növekedett, a Hannover Re pedig a vártnál magasabb károkról számolt be, de ettől még nyereséges negyedévet zárt. A kisebb viszontbiztosítókat is megterhelte a háború.

A Swiss Re nem jól indított

A Swiss Re 248 millió dollár nettó veszteséget jelentett 2022 első negyedévére, szemben az előző év azonos időszakának 333 millió dollár nettó nyereségével. A csoport a vártnál magasabb, 524 millió dollár összegű természeti katasztrófa károkat térített meg a nem-életbiztosítási üzletágakban, valamint 515 millió dollár összegű COVID-19 kárigényt. Emellett a Swiss Re 283 millió dollár tartalékot képzett az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Ugyanakkor a Swiss Re tovább növelte a csoport nettó díjbevételét, amely az előző év azonos időszakához képest 4,0%-kal, 10,6 milliárd dollárra emelkedett 2022 első negyedévében.

A Swiss Re tőkehelyzete továbbra is nagyon erős, a csoport svájci szolvenciateszt (SST) mutatója a 200-250%-os céltartomány felső felében volt 2022. április 1-jén.

A Munich Re jobban teljesít

A Munich Re 608 millió eurós nyereséget ért el 2022 első negyedévében, a működési eredmény pedig 780 millió eurót tett ki. Április 1-jén 7,6%-os díjnövekedésről számoltak be, miközben 94,8%-os összesített kárhányadot jelentettek a negyedévre vonatkozóan.

A viszontbiztosító minden szegmensben erős organikus növekedést ért el, különösen a nem-életbiztosításban, ahol a bruttó díjbevétel 15,7%-kal 16,8 milliárd euróra nőtt éves szinten.

Az első negyedévben 291 millió euró veszteségtartalékot szabadítottak fel a korábbi évek káraira, ami a nettó megkeresett díjak 4%-ának felel meg. A korrigált összesített kárhányad így 94,8% volt.

A nem-élet viszontbiztosítás 589 millió euróval járult hozzá az első negyedéves eredményhez. A díjbevétel jelentősen, 7,9 milliárd euróra nőtt (a 2021 első negyedévi 6,3 milliárd euróról). A nettó megkeresett díjra vetített összesített kárhányad 91,3% volt (az egy évvel korábbi 98,9%-hoz képest).

Az első negyedévben néhány speciális biztosítási vonalon valamivel több mint 100 millió euró kárkifizetést könyvelt el az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A természeti katasztrófák okozta jelentős veszteségek 481 millió eurót tettek ki (az egy évvel ezelőtti 646 millió euróhoz képest). A jelentős természeti katasztrófák közé tartozott a heves esőzések Kelet-Ausztráliában, ami körülbelül 440 millió eurós veszteséget okoztak, valamint a téli viharok Európában, amelyek valamivel 120 millió euró alatti veszteséget okoztak a Munich Re számára.

A Hannover Re elégedett az első negyedévvel

A Hannover Re 264 millió eurós negyedéves nyereséget ért el az első három hónapban. Ez annak ellenére történt, hogy jelentős természeti katasztrófakárokat az élet- és egészségbiztosításban pedig további világjárvány okozta veszteségeket szenvedtek el, emellett növelték az ukrajnai háborúból eredő lehetséges veszteségekre képzett céltartalékokat.

A bruttó díjbevétel március végére 26%-kal 7,1 milliárd euróra nőtt (az előző negyedévi 5,7 milliárd euróról), az összesített kárhányad a nem-életbiztosításban 99,5%-ra emelkedett (a 2021 első negyedévi 96,2%-ról), ami jelentősen meghaladja a 96%-nál nem magasabb célszintet.

A januári szerződésmegújítások során az inflációval és kockázattal korrigált díjemelkedés 4,1%-ot tett ki, a legnagyobb növekedést Európában regisztrálták. Csoportszinten a Hannover Re továbbra is arra számít, hogy a 2022-es pénzügyi évben 1,4-1,5 milliárd euró nettó nyereséget fog elérni.

A kisebb viszontbiztosítókat is megterhelte a háború

A RennaissanceRe 394 millió dolláros nettó veszteséget mutatott ki az év első negyedévében, mivel a természeti katasztrófákhoz és az ukrajnai orosz invázióhoz kapcsolódóan közel 140 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

A csoport 86,5%-os összesített kárhányadot jelentett, amely tükrözi az időjárással kapcsolatos nagy veszteségek 7,0 százalékpontos, valamint az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos károk 1,8 százalékpontos hatását.

Az ausztrál QBE Insurance Group bruttó díjbevétele ebben az időszakban 19%-kal, 6,9 milliárd dollárra nőtt éves összevetésben. A szerződésmegújításkor csoportszinten átlagosan 7,9%-os volt a díjemelkedés.

A QBE jelenleg arra számít, hogy a tágabb értelemben vett orosz-ukrán konfliktus miatt több ágazatnak is lesz kitettsége. A lehetséges nettó hatást jelenleg körülbelül 75 millió dollárra becsülik, és a konfliktus végső hatását a katasztrófa károk között számolják majd el.