Árvízvédelem: elkészült hazánk informatikai központja
2015.12.10
Elkészült Európa egyik legmodernebb vízügyi informatikai központja, amely forradalmian új alapokon segíti a vízügyi feladatok ellátását.

Az Országos Vízügyi Fõigazgatóság által lebonyolított, közel 10 milliárd forint összköltségû, európai uniós finanszírozású projekt olyan hardver és szoftver eszközöket és adatkezelõ, modellezõ rendszereket állított szolgálatba, amelyek révén a magyar mérnökök a ma elérhetõ legmodernebb módszerekkel dolgozhatnak. A Vízügyi Informatikai Központ az elõrejelzõ- és modellezõ, valamint kockázatelemzõ képességek érdemi javításával jelentõsen növeli az árvízi biztonságot, az aszálykárok elleni védekezés és a vízkészlet-gazdálkodás hatékonyságát – tudatta az Országos Vízügyi Fõigazgatóság.

A kiszámítható vízgazdálkodási környezet biztosítása a gazdaság és a társadalom számára a vízügyi ágazat legfontosabb céljai közé tartozik – fejtette ki a fejlesztés stratégiai célját Láng István, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) mûszaki fõigazgató-helyettese a projekt záróeseményén. Pontosan kell ismernünk, mennyi vízkészlet áll rendelkezésünkre – különösen a klímaváltozás idõszakában – hiszen fel kell készülni a vízhiányos és a víztöbbletes idõszakokra. A fejlesztés egyik gerince éppen ezért a naprakész vízkészlet-nyilvántartási rendszer kiépítése – tette hozzá Láng István.

Változó mértékben, de átlagosan több 10 milliárd forint árvíz- és aszálykárt fizet ki az állam évente, ami kiszámíthatatlan terheket jelent a költségvetésnek. Ezt megelõzendõ és mérséklendõ, olyan, a térinformatikai adatokat is magába foglaló információs rendszert építünk, amely akár ingatlan-szinten képes megmutatni, hogy az adott helyen milyen elõnyök és veszélyek, kockázatok vannak vízgazdálkodási szempontból. Ezt azért fontos tudnunk, mert ma, a klímaváltozás idõszakában a kárveszély nem csökken, hanem nõ, s az utólagos védekezés mindig drágább, mint a megelõzés. Azt gondolom, akkor járunk el okosan, ha a megelõzéssel kiszámítható környezetet teremtünk mind a költségvetésnek, mind a vízgazdálkodásban érintetteknek – zárta összefoglalóját az OVF mûszaki fõigazgató-helyettese.

A 2015-ben elkészült Vízügyi Informatikai Központ a ma elérhetõ legmodernebb technológia segítségével biztosítja a szakemberek számára, hogy bárhol, bármilyen idõben rendelkezésre álljon minden szükséges adat, s valóban naprakészen végezhessék munkájukat – ismertette az újonnan elkészült komplex informatikai központ jellemzõit Jakus György, az OVF szakértõje.

A központ átadásával következik a próbaüzem, amelynek sikeres befejezésével a tavaszi árvizeket remélhetõen már az új rendszer elõnyeivel tudjuk várni – zárta bemutatóját Jakus György.