Hét éve nem haltak meg ilyen sokan munkahelyi balesetben, mint tavaly
2022.05.19

Sajnálatos módon a három napon túl gyógyuló munkabalesetek száma hazánkban 2013 óta emelkedő tendenciát mutat. A járvány ugyan megtörte az emelkedést, azonban tavaly így is több mint 21 ezer balesetet jelentettek a hatóságokhoz. A halálos balesetek száma 7 éves csúcsra jutott.

Több munkavállaló, több munkabaleset

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi irányítási főosztálya minden évben közzéteszi az előző évi munkabalesetei adatsorát. Ezek alapján hazánkban a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma -amelyről a vállalatoknak a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóságot értesítenie kell – 2013 óta emelkedő tendenciát mutatott, majd a járvány miatti lezárások miatt visszaesett, azonban tavaly így is összesen 21 591 baleset történt.

A halálos munkabalesetek száma egy ideig csökkent, majd 2019-ben ismét megugrott. Tavaly egy év alatt 64-ről 84-re nőtt a munkahelyi balesetben elhunytak száma, ami hét éves csúcsnak számít. Emellett sajnos a súlyos csonkulásos kimenetelű munkabalesetek száma is közel harmadával, 30-ra nőtt.

A balesetek számának növekedését természetesen a foglalkoztatottak számának jelentős emelkedése is magyarázza. A 2013-as 3 millió 892 ezer fővel szemben tavaly 4 millió 635 ezer fő volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma.

Adatok forrása: ITM

Halálos balesetek gyakoriságát tekintve az építőipar a legveszélyesebb ágazat: az összes halálos eset harmada itt történt tavaly. Ezt követi a szállítás, raktározás, posta, távközlés (22%) de a mezőgazdaság, gépipar, feldolgozóipar érintettsége is kiemelendő.