Ezek lesznek 2016 legnagyobb kockázatai
2015.12.21
Idén olyan kockázatok tartották rettegésben az üzleti vezetõket és befektetõket, mint a Közel-Keleten eszkalálódó konfliktus, vagy Görögország gazdaságának összeomlása. Egy friss jelentés szerint 2016-ben a számítógépes támadások, Kína gazdasági növekedésének lassulása és a terrorizmus jelenthetik a legnagyobb kockázatot.

A Control Risk nevû üzleti kockázat tanácsadó cég szerint 2016-ban az egyre jobban fenyegetõ számítógépes támadások, a nyersanyagok szuperciklusa, az USA vezetõi körében kialakuló politikai patthelyzet, Oroszország, Kína és számos egyéb tényezõ lesz az, ami üzleti kockázatot jelenthet a cégek és befektetõk számára.

A szervezet RiskMap címû éves jelentése szerint a sikeres vállalkozásoknak igen kemény kihívásokkal kell szembenézniük, méghozzá számos fronton, legyen szó a Kelet és Nyugat közötti gazdasági hatalmi egyensúly megbomlásáról, a nyersanyagárak jövõbeli bizonytalanságáról, az IS térnyerésérõl, Kína gazdasági növekedésének lassulásáról, vagy a kibertámadások gyakoriságának és súlyosságának növekedésérõl.

A jelentés szerint ezek közül az egyik legfontosabb kockázati tényezõ, amely súlyosan érintheti a globális piacokat, Kína gazdasági lassulása. Az üzleti vezetõknek azonban nem szélsõséges forgatókönyveken kell gondolkodniuk, sokkal inkább azon, hogy egy „középsõ szcenárió” hogyan befolyásolná õket.

A közel-keleti konfliktusok miatt a terrorizmus is egyre inkább a befektetõk radarján szerepel. A párizsi támadásokra novemberben a részvénypiacok is reagáltak. Az Iszlám Állam fenyegetése három formában is megjelenhet, eszkalálódhat jövõre: IS-szimpatizánsok által, saját országban elkövetett támadások, megtorló terrortámadások, valamint a Szíriából visszatérõ külföldi harcosok jelentette biztonsági veszély formájában – állítja a jelentés.

A kiberbiztosítások szofisztikáltabbá válásával az ellenük való védekezés is egyre nehezebb. A jelentés szerint 2015 októberéig tartó éves idõszakban megduplázódott az olyan kibertámadások száma, ahol elõre kiválasztott célpontoknál tulajdonítottak el adatokat. A kockázati tanácsadó cég adatai szerint a politikailag motivált számitógépes támadások száma is 56%-kal emelkedett. Eközben a támadások anyagi hatása átlag 18%-kal nõtt átlagosan egy év alatt.

A vizsgált idõszakban a legtöbb támadás a kormányzati szerveket, illetve pénzügyi szektor cégeit érintette, az összes támadás 62%-a hozzájuk kapcsolódott.