Beárnyékolják az alacsony kamatok a német biztosítókat
2015.12.29
A német biztosítók számára továbbra is kedvezõ környezetet teremt a stabil hazai gazdaság, valamint a viszonylag alacsony katasztrófa károk, azonban az alacsony kamatkörnyezet beárnyékolja az ágazat mûködését – állítja jelentésében az A.M. Best.

Az elemzés szerint a német biztosítási piac továbbra is prosperál, azonban a befektetési hozamok elérése egyre nagyobb kihívás elé állítja a társaságokat, különösen az életbiztosítókat, amelyek garantált magas hozamot ígértek korábban ügyfeleiknek. A vállalatok éppen ezért folyamatosan alakítják át termékeiket, valamint eszközportfolióikat, hogy magasabb hozamot tudjanak elérni.

A német nem-életbiztosítási szektor 2014-ben jobb mûködési eredményt ért el, mint egy évvel korábban, ami elsõsorban az alacsonyabb katasztrófa károknak volt köszönhetõ – állapítja meg az A.M. Best. Ugyanakkor a természeti katasztrófákkal szembeni viszonylag nagy kitettsége, valamint a lakossági üzletági kockázatok magas visszatartása miatt a nem-életbiztosítási szektor hosszú távon volatilissé válhat a hitelminõsítõ szerint.

Ami a 2015-ös évet illeti, a kilátásokat ígéretesnek tartja az A.M. Best, ahol a biztosítási díjak továbbra is megfelelõ szinten maradhatnak. A Szolvencia II bevezetése elõtt a biztosítók többsége egyre nagyobb hangsúlyt fektet az eredmény sorokra, és a termékportfoliójukat is igyekeznek módosítani.

A német biztosítók továbbra is elsõsorban kiváló besorolású, fix kamatozású értékpapírokba fektetnek, azonban a jelentés szerint fokozatos áttérés figyelhetõ meg a nem hagyományos kereskedelmi hitelek, az infrasturtúra projektek, a jelzáloghitelek és a részvények irányába, így próbálva meg növelni a befektetési portfoliók hozamát. Különösen igaz ez a nagyobb biztosítókra, amelyek hosszabb lejáratú kötelezettséggel és nagyobb volumenû befektethetõ vagyonnal rendelkeznek – állítja az A.M. Best.