Véget vetnének az alacsony kamatoknak a német biztosítók
2013.10.29
A németországi biztosítók múlt héten közölték, hogy amennyiben nem ér véget hamarosan a rendkívül hosszú ideje tartó alacsony kamatkörnyezet, úgy fennáll a veszély, hogy a következõ években veszteségessé válnak.

A biztosítótársaságok szerint az alacsony kamatok, az új, szigorú tõke-szabályokkal együtt erõsen korlátozzák az ágazat fejlõdési lehetõségeit, amely ágazat jelenleg mintegy 8500 milliárd eurónyi eszközt kezel Európában, és amely ágazattól az európai politikusok azt várják, hogy segítik kihúzni a kontinenst a gazdasági válságból.

A mostani alacsony kamatkörnyezet a német biztosítókat különösen kedvezõtlenül érinti, miután az általuk kínált megtakarítási termékek 4 százalékos, vagy annál is magasabb garantált hozamot ígértek az ügyfeleknek. A biztosítók azonban egyre nehezebben tudnak eleget tenni hozamígéretüknek, mivel kötvénybefektetéseiken ma már ennél jóval alacsonyabb hozamot tudnak csak elérni. A 10 éves német államkötvények hozama jelenleg például 1,76%-on áll.

A német biztosítók szövetsége, a GDV szerint a rendkívül alacsony kamatok az Egyesült Államokban és Európában nem tarhatók már sokáig. A szövetség azonban azt is hangsúlyozta, hogy az ágazatot érintõ veszély eddig nem volt olyan súlyos, mint amit a Moody’s legutóbbi jelentése sugallt, miszerint a német biztosítók különösen sebezhetõkké válnak, ha továbbra is alacsonyak maradnak a kamatok.

Németországban a biztosítóknak külön tartalékot kell képezniük az alacsony kamatok miatt, egyfajta puffert képezve a hozamgarantált termékek miatt keletkezõ veszteségekre. A Moody’s kiszámította, hogy ha a kamatlábak a jelenlegi szinten maradnak a következõ évtizedben, úgy a biztosítóknak mintegy 40-90 milliárd eurónyi tartalékot kellene képezniük, a jelenlegi 6 milliárd euróhoz képest.

A Moody’s szerint ez arra kényszerítheti a biztosítókat, hogy valamennyi nem realizált nyereséget tartalékként használjanak, hogy megfeleljenek a tõkeszabályoknak.
Számos német biztosítók, így például az Allianz is új termékekkel jelenik meg a piacon, amely alacsonyabb garanciát ígér ügyfeleinek. A Moody’s szerint azonban az új üzlet csak lassan fog eredményt hozni számukra.