Az északi országok felkészültebbek az új szabályozásra
2015.12.30
Az észak-európai országok sokkal felkészültebbek a januárban életbe lépõ új biztosítási tõkeszabályokra, mint a déli szomszédjaik. Németország az egyes pillér elsajátításában remekel, míg Franciaország a 3. pillére helyezett nagyobb hangsúlyt a felkészülés során – derül ki egy friss felmérésbõl.

Az új biztosítói tõkeszabályok, a Szolvencia II jövõ év eleji hatálybalépése elõtt egy adatspecialista cég, a Silverfinch felmérést készített szakértõkkel, Európa szerte, hogy azonosítsák azokat a problémákat, amelyek az egyes országokban jelentkeznek az új szabályok végrehajtása kapcsán.

Az elmúlt két évben a kontinens legnagyobb biztosítási és vagyonkezelõ cégeinek szakértõivel folytatott interjúkat a Silvenfinch, amibõl kiderült, hogy a nagyobb, fejlettebb pénzügyi infrastruktúrával rendelkezõ országok sokkal felkészültebbek, mint a kisebb szomszédjaik, miközben az új szabályrendszer egyes területeire országonként igen eltérõ mértékû figyelmet szenteltek a vállalatok.

Németországban például – köszönhetõen a Szolvencia II és az ország saját új szabályozása (VAG) közötti szinergiáknak – a biztosítók nagy része már most megfelel áll az 1. pillér követelményeinek, amely közvetlenül a biztosítókra vonatkozó, mennyiségi tõkekövetelményeket tartalmazza.

Ezzel szemben Franciaországban a szakérõk elsõsorban a 3. pillérre, a jelentéstételi és tájékoztatási szabályokra helyezték a nagyobb hangsúlyt. A francia iparági adatok alapján azonban az irányelv minden egyes pillérjének elsajátításában jó úton haladnak a cégek, ami természetesen csak akkor lesz valóban látható, ha az új szabályok hatályba léptek.

Az egyik fõ strukturális probléma, amit a kontinens egészén jeleztek, az az egyes finomabb szabályozási részletek véglegesítése körüli lassúság. Ezt tetézik az egyes országokat külön-külön érintõ speciális kérdések. Olaszországban például a biztosítási iparág egésze számára küzdelmet jelent az új szabályozás, mivel igen éles a megosztottság az ország néhány mega-biztosítója és az alattuk elhelyezketõ számos, kisebb cég között.

Annak ellenére, hogy az új szabályok alig több, mint két hónap múlva hatályba lépnek, még mindig sok a tennivaló – állítja a Silverfinch. Európa szerte a vagyonkezelõk többsége tisztában van azzal, hogy segíteniük kell biztosítási ügyfeleiknek a felkészülésben, azonban a Szolvencia II-re adott válaszok egyértelmûen megosztják a kontinenst.

Az egyes országok a szabályozás különbözõ pilléreire fókuszáltak inkább, különbözõ modelleket választva ki az adatszolgáltatáshoz, amirõl csak az idõ fogja tudni eldönteni, hogy melyik ország döntött jobban.