Életbiztosítás: Nagy különbségek a kockázatokban
2016.01.11
Fiatalon érdemesebb kockázati életbiztosítást kötni - írja a VG.hu.

A magyar piacon gyakorlatilag kétféle életbiztosítással találkozhatunk. Az egyik a megtakarítási célú (unit-linked vagy vegyes) biztosítás, ahol a kockázati védelem mellett befektethetjük a pénzünket eszközalapokba vagy a biztosító garantált hozamos megoldásaiba, így megtakarítási céljainknak is eleget tudunk tenni, és pénzügyi védelmet is kap a családunk. Emellett léteznek a kockázati életbiztosítások, amelyek nem a megtakarításunkat gyarapítják; csak akkor fizet a biztosító, ha úgynevezett „kockázati esemény” történik. Ezek jellemzõje, hogy egy adott díjfizetésért cserébe általában jóval magasabb térítési összeget fizetnek, mint egy befektetéssel egybekötött biztosítás, befizetésünket viszont jellemzõen bukjuk, ha semmi sem történik. A kockázati életbiztosítások között is nagy különbségek lehetnek mind a térítési összeg, mind a fizetendõ díjak, mind pedig a fedezetet élvezõ kockázati események terén. A díjakban komoly eltérést jelenthet, hogy a biztosított dohányzik-e, vagy sem, milyen idõs, milyen egészségi állapotú, milyen nemû és milyen munkabeosztásban dolgozik.

Kigyûjtöttünk néhány biztosítót, és összehasonlítottuk a termékeiket, decemberi adatok alapján. Ha egy harmincéves biztosítottat veszünk alapul, nem dohányzó kategóriában a Groupamánál találjuk a legkedvezõbb ajánlatot, itt egy 20 éves tartamú, 15 milliós haláleseti térítési összegre évi 40 000 forintot kell fizetnünk, míg egy dohányzó biztosított az Uniqánál kapja a legkedvezõbb ajánlatot, ahol évi 54 000 forintba kerül egy ugyanilyen biztosítás (ennél a biztosítónál nem tesznek különbséget dohányzó és nem dohányzó biztosított között). Negyvenöt éves biztosított esetében már változik a helyzet, nem dohányzó kategóriában az Aegon nyújtja a legkedvezõbb feltételeket, 100 000 forintos éves díjjal, dohányosoknak pedig ismét az Uniqa, 124 000 forinttal. Külön említést érdemel az Union, ahol 80 százalékos rokkantság esetén is fizet a biztosító.

Ha biztosítást kötünk, két szempontot jó figyelembe venni: minél fiatalabban kötjük meg, annál alacsonyabb díjat kell fizetnünk ugyanazért a térítési összegért, utóbbit pedig úgy érdemes megválasztani, hogy a betegségünkkel, halálunkkal kapcsolatos összes költséget, esetleges tartozásokat, valamint a hátrahagyottak késõbbi anyagi biztonságát fedezni tudjuk belõle.