Problémás a biztosítók Szolvencia II alapján történõ összevetése
2016.01.13
A többek között pénzügyi és hitelanalitikával foglalkozó Fitch Group sajtóközleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabályozók eredeti szándékával ellentétben a Szolvencia II értékelési támpontjai sajnálatos módon nem alkalmasak az egyes biztosítók illetve termékeik egy az egyben történõ összehasonlítására.

Az elsõdleges ok a biztosítók eltérõ értelmezésébõl valamint eltérõ osztályozási gyakorlatából fakad. Egyesek saját belsõ modelljüket módosítják a javasolt sztenderd formula bevezetése helyett, de a Szolvencia II elõírások alkalmazásának szigora sem egységes. Ez egy olyan inkonzisztens állapotot teremt, ami miatt a Fitch Ratings továbbra is saját osztályozási rendszerét fogja használni, melyek mellett a Szolvencia II adatok csak kiegészítõ szerepet kapnak majd.

Ugyancsak problémásnak nevezte az ultimate forward rate (végsõ forward kamat) hatását a Fitch, habár elismeri ennek szükségességét a nagyon hosszú távú kötelezettségek értékváltozásainak extrapolálásához, azonban az ügynökség véleménye szerint ez jelenleg a gazdasági tõke túlbecsülését eredményezi. A Fitch hozzátette, a Szolvencia II tervezett 2018-as felülvizsgálata jó eséllyel változást hozhat a mérési, osztályozási szabályok, elõírások területén is.