Kockázatos Big Data gyakorlatok
2016.01.14
Minden harmadik amerikait, közel 110 millió biztosítási ügyfelet veszélyeztettek a tavalyi évben a különféle biztosítók ellen intézett kibertámadások.

A biztosítók elsõsorban a Big Data hasznosítása következtében megváltozott adatkezelési gyakorlatuknak köszönhetõen minden eddignél kívánatosabb célpontjait jelentik a hackereknek, akiknek valóságos kincsesbányát jelent az adatbázisokban lévõ elképesztõ mennyiségû személyes adat. Általánosságban véve a legtöbb biztosító megfelelõen tudta kezelni a helyzetet, és egyelõre hatékonyan tudnak védekezni. A jövõre vonatkozóan azonban kérdéses, hogy ez mennyire állja ki az idõ próbáját, különösen ahogy egyre inkább digitális csatornákra terelõdik a hagyományos biztosítói tevékenység.

A Big Data trendjének megjelenése óta robbanásszerûen megnõtt a biztosítók által kezelt adatok köre. A világon elõállított digitális adatmennyiség 80 százaléka az elmúlt két évben jött létre, 2020-ra pedig ez a mennyiség várhatóan nyolcszorosára növekszik majd. Az iparág manapság elsõsorban arra fókuszál, hogyan hasznosítsa a rendelkezésre álló adatmennyiséget, a megfelelõ védelemrõl pedig nem minden esetben gondoskodik. Különösen a közepes méretû, illetve az újonnan színrelépõ piaci szereplõk gyakorlata kockázatos, akik akár a bevett gyakorlatok hiánya, akár a nem megfelelõ szofisztikáltságú mûködés miatt nem tudnak erre kellõ figyelmet fordítani.

Egy a héten tartott amerikai konferencián elhangzottak alapján az iparági szereplõknek és a különféle szabályozó szerveknek minél gyorsabban korszerûsítenie, és betartatnia kell az adatvédelemre vonatkozó kötelezõ elõírásokat. Ellenkezõ esetben egy esetleges betörés a teljes iparág hitelét és üzletmenetére negatív hatással lesz.