Ellehetetlenítik a gépjármû biztosítókat az önvezetõ autók
2016.01.20
Az önvezetõ autók miatt konszolidálódhat a brit jármûbiztosítási piac. A biztosítók a termékpalettájuk bõvítésén kell, hogy dolgozzanak, ha nem akarnak eltûnni a süllyesztõben - figyelmeztetett a Standard & Poor hitelminõsítõ cég a Financial Times beszámolója szerint.- írja a portfolio.hu

A hitelminõsítõ egy automatizációról szóló jelentésében azt nyilatkozta, hogy csökkenhet a kárbejelentések gyakorisága és a károk mértéke a közutakon, ami a biztosítási díjak, prémiumok, további konszolidációját okozhatja. Az S&P szerint még el kell telnie egy kis idõnek, amíg az önvezetõ autók nagyobb számban a piacra lépnek, de a balesetek számának csökkenését már rövidtávon is várják.

Az Egyesült Királyságban a levezetett kilométerek száma nem változott az elmúlt 15 évben, a közlekedési balesetekben elhunytak, vagy súlyosan sérültek száma viszont közel a felére csökkent. A KPMG tanácsadócég becslése szerint 2040-re a személygépjármûvek biztosítási piaca a jelenlegi 40 százalékára csökkenhet.

A Thatcham forgalmi trendeket vizsgáló kutatócég szerint még körülbelül 20 év, mire a teljesen önvezetõ autók (amelyekben se kormány, se pedálok nincsenek) az utakra kerülnek, de az automatizálás egyes szintjei már most hatással vannak a közlekedésre, ilyenek például az AEB-k (Autonomous Emergency Braking), amelyek a kutatócég szerint 40 százalékkal csökkentették a közutakon a sérülések számát.

Az automatizálás a biztosítóknak viszont új kihívásokat állít: például, tudniuk kell, hogy amikor a baleset bekövetkezett, a sofõr vezetett-e, vagy az automata. A következõ 20-30 évben a személyi felelõsséget többé-kevésbé felváltja majd a termék felelõssége. A biztosítói piac már készül a változásra: a brit biztosítók szövetsége, a Thatchammal és 11 biztosítóval karöltve már létrehozott egy együttmûködést a kormánnyal az automata jármûvek jövõjérõl való egyeztetés céljából.

Az S&P szerint az automatizálás miatt a jármûbiztosítóknak a túlélésük érdekében a termékpalettájuk bõvítésén kell dolgozniuk, például el kell mozdulniuk az életbiztosítási piac felé.