NN: egyre fiatalabb korban kezdik a készülõdést nyugdíjas éveikre a magyarok
2016.01.22
A férfiak és a nõk közel azonos arányban kötnek nyugdíjbiztosítást, a nõk viszont korábban kezdenek el felkészülni a nyugdíjas évekre. A 40-es korosztályban a nõk kötik a legtöbb nyugdíjbiztosítást, míg a csak pár évvel a nyugdíj elõtt ébredõk között már 70 százalék a férfiak aránya – derült ki a nyugdíjbiztosításokban piacvezetõ NN Biztosító elemzésébõl, amelyet a Motiva Nyugdíjbiztosítás több mint 19 000 ügyfelének országos adatai alapján készített.

Még mindig túl késõn kezdenek nyugdíjas éveikrõl gondoskodni a magyarok, ám ha a tendenciákat figyeljük, egyértelmû javulás érzékelhetõ. 2014 elsõ félévéhez képest, mikor a Motiva nyugdíjbiztosítás megjelent, a szerzõdõk átlagéletkora 3,5 évet csökkent. Vagyis egyre fiatalabban ébredünk rá az öngondoskodás szükségességére.

A megtakarítók között a negyvenesek vannak a legtöbben: tízbõl átlagosan négy Motiva Nyugdíjbiztosítást kötõ ügyfél 40 és 49 év közötti. Tehát az ügyfelek mintegy 40 százaléka 40-es éveiben teszi meg az elsõ érdemi lépéseket a felkészülésre. A biztosító statisztikáiból az is kiderült: negyvenes éveik elõtt az ügyfeleknek ma már 16,5 százaléka köt Motiva-szerzõdést, ami szintén azt jelzi, hogy egyre korábban ébredünk rá az öngondoskodás fontosságára. Összességében minden 25. szerzõdõ még ma is csak 60 éves kora felett kapcsol és kezd gyûjteni idõs napjaira.

„A szerzõdõk között valamivel többen vannak a nõk, 7 százalékponttal nagyobb az arányuk az összes Motiva-tulajdonos között. Ugyanakkor a számok arra is utalnak, hogy nõk elõbb ébrednek rá a nyugdíjmegtakarítás fontosságára: többségük a 40-es korosztályban a legszembetûnõbb: 13 százalékponttal vezetnek a férfiak elõtt. Ezzel szemben azok között, akik csak röviddel a nyugdíj elõtt szerzõdnek, már 70 százalék a férfiak aránya.” – magyarázta az eredményeket Szabó Anikó, az NN Biztosító marketingigazgatója, majd hozzátette – „Pedig a jó stratégia a korai megtakarítás: minél elõbb elkezd valaki megtakarítani idõskorára, annál kisebb összeget kell félretennie havonta.”