Váratlanul begyorsított a magyar gazdaság év végén
2016.02.12
Az utolsó negyedévben gyorsult a magyar gazdaság növekedése, viszont az egész évet tekintve lassult a teljesítmény 2015-ben - írja az mfor.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli adatai szerint a magyar gazdaság a tavalyi év utolsó negyedévében szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 3 százalékkal bõvült elõzõ év azonos idõszakához képest. Ez azt is jelenti egyben, hogy a piaci várakozásoknál valamivel jobban teljesített, sõt a harmadik negyedévi 2,6 százaléknál is jobb az adat.

A KSH véleménye szerint a növekedéshez a mezõgazdaság és építõipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult.

Ha csak a legutolsó három hónapot nézzük, akkor a tavalyi egész év legjobb teljesítményét produkálta a magyar gazdaság az 1 százalékos növekedésével. A korábbi negyedévekben ugyanis rendre ez alatti növekedések voltak.

Így az egész éves teljesítményt nézve 2,9 százalékos volt a gazdasági növekedés mértéke, ami fél százalékponttal gyengébb a 2014-esnél. Ez ugyanakkor még jobb is annál, mint amennyivel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter év eleji nyilatkozata szerint növekedhetett a gazdaság. Õ ugyanis 2,8 százalékos bõvülést vetített elõre.