Kripto biztosítás: még mindig kevesen vállalkoznak rá
2022.06.16

A kriptopénz-műveletek biztosítása meglehetősen új terület. Sok kriptotőzsde és letétkezelő évek óta nem tud biztosítást kötni, vagy elzárkózott a magas díjak hallatán, mivel igen kevés biztosító hajlandó vállalni az iparág kockázatát. Nem véletlen, hogy néhány nagy tőzsde úgy döntött, hogy inkább magát biztosítja. Akadnak azonban nagyobb kockázatot vállaló biztosítók is a piacon.

Kriptitárca típusok – hot és cold wallet

A kriptovaluták tárolására szolgáló kriptotárcák információt őriznek és eszközt jelentenek a kriptovaluta küldéséhez és fogadásához. A tárca tartalmaz egy címet, ami lényegében a blokkláncon egy helyet jelöl, ahová a pénz küldhető. Erre a címre lehet pénzt küldeni, de a pénz ténylegesen nem ,,hagyja el” a blokkláncot, csak átkerül egyik címről a másikra.

A blokklánccal való interakció alapján két kategóriára lehet bontani a tárcákat. Az úgynevezett ,,hot wallet” kategóriába tartozik valamennyi pénztárolási megoldás, amelyik csatlakozik az internetre. Ez kényelmes és gyors módja a pénz tárolásának, de biztonsági szempontból nem a legerősebb. Ilyenek többnyire a szoftveres tárcák. A ,,cold wallet” kategóriába tartozó megoldások ezzel szemben nem csatlakoznak az internethez, ezek jellemzően hardware vagy papír kriptotárcák. Jóval biztonságosabb megoldást jelentenek a pénzünk tárolásásra.

A legnagyobb és legelterjedtebb kriptovaluta-tőzsdék - mint például a Binance, a Coinbase, a Kraken és a Gemini - éppen annyi kriptopénzt tartanak könnyen hozzáférhető pénztárcában, amennyi a kereskedési igények kielégítéséhez szükséges.

A hot tárcák igen nehezen biztosíthatók, szemben hideg tárcákkal, melyek biztosítása nem különbözik bármely más fizikai eszköz, például egy autó vagy egy ház biztosításától. Már ma is elérhetőek kriptovaluta-biztosítások, akár hot tárcák lopáskáraira is (HCP National, Lloyds), sőt, egyes biztosítók jelenleg a kriptopénzekre vonatkozó biztosítási keretrendszer kidolgozásán fáradoznak.

A kripto cégek jellemzően olyan incidensek esetére igyekeznek biztosítást kötni, amelyek az ügyfelek nevében a kriptotőzsdén tartott pénzeit érinti, például külső felek vagy alkalmazottak általi lopáskárok ellen védelmet nyújtva. Emellett gyakran kötnek igazgatói és tisztségviselői biztosítást is, amely megvédi a vezetőket és a vállalatokat a nyomozással vagy peres eljárással kapcsolatos költségektől. De a kiberbiztonsági biztosítás és a gondatlanságból eredő követelések elleni szakmai felelősségbiztosítás is igen keresett ezen cégek körében.

A felhőbiztosítások iránti kereslet is megnőtt a kriptotőzsdék körében, miután a kereskedők és a befektetők több pert is indítottak több millió dolláros kiesésekkel kapcsolatos kártérítésért. A New York-i székhelyű Parametrix az év elején kezdte meg biztosítási termékeit a kripto iparághoz igazítani, biztosítást nyújtva a cégeknek a felhő hálózati kimaradás során felmerülő pénzügyi kockázatok mérséklésében. A Parametrix biztosítás ára a cég méretétől és felhő-infrastruktúrájától függően változik, de az éves díj jellemzően 10 000 és 500 000 dollár közötti, de ennél magasabb is lehet.

A biztosítási fedezet ráadásul nagyobb hitelességet is kölcsönös a kriptocégeknek. A legtöbb iparágtól eltérően a legnépszerűbb kriptotőzsdék, például a Coinbase, a Gemini, a Bittrex és a Crypto.com nyilvánosan bejelentették, hogy több száz millió dolláros digitális vagyonbiztosítással rendelkeznek.

A kriptovaluta ipar körüli szabályozási bizonytalanság és számos nagy horderejű, jelentős kripto lopás miatt a biztosítók többsége vonakodik az iparágba történő belépéstől.