Beelõzi hazánkat a régiónk?
2016.02.12
Noha továbbra is az uniós tagállamok élvonalába tartozunk a gazdasági teljesítményünkkel, a régiós országok kezdenek lassan lehagyni minket - írja az mfor.hu.

A magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 1 százalékkal bõvült az elõzõ negyedévhez viszonyítva, míg éves bázison 3 százalékos volt a növekedés mértéke a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ezzel az Eurostat statisztikája alapján továbbra is az élvonalba tartozunk, viszont egyre több ország képes a miénknél jobb teljesítményre. Korábban ugyanis még könnyedén megszereztük az elsõ vagy a második helyet a rangsorban, most viszont már "csak" a megosztott második és a hatodik jutott nekünk.

Három hónap alatt a legnagyobb növekedésre a lengyel és a román gazdaság volt képes, egyaránt 1,1 százalékra, míg Szlovákia és Észtország a miénkkel megegyezõ 1 százalékos növekedést tudta felmutatni. Noha a megosztott második hely is igen impozáns, az élvonalban szereplõ országok száma miatt elképzelhetõ, hogy többen is képesek lesznek lehagyni hazánkat; fõleg, ha a várt idei évi jelentõsebb lassulás bekövetkezik.

A magyar 3 százalékos éves bázisú növekedés csupán a rangsor hatodik helyére volt elegendõ. Az élen a szlovák gazdaság áll, mely 2015 utolsó negyedévében 4 százalékkal növekedett, mögötte a román gazdaság áll 3,8 százalékos bõvüléssel, a dobogó harmadik fokára pedig Lengyelország került 3,6 százalékos plusszal.