GKI: egy éve nem látott mértékben csökkent a GKI konjunktúraindex
2016.02.22
Februárban a januári magas szinthez képest egy éve nem látott mértékben csökkent a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlottak a várakozások, de így is meglehetõsen optimista hangulatot tükröznek - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésébõl, amelyet az Európai Unió támogatásával készít - írja az MTI.

A konjunktúraindex a januári 1,0 pontról mínusz 1,8 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 7,2 pontról 4,7 pontra, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 16,6 pontról mínusz 20,2 pontra csökkent februárban.

Az üzleti bizalmi index minden ágazatban esett, de a kereskedelemben csak egészen minimálisan. Az ipari bizalmi index februári csökkenése sem nagy, de az elmúlt hónapok hullámzásai következtében értéke a tavaly tavaszi szintre került. Februárban januárhoz képest nem változott a termelési helyzet megítélése, s kissé javultak a termelési várakozások, romlott viszont a rendelésállományokról - ezen belül az exportrendelésekrõl - és a készletekrõl alkotott vélemény.

Az építõipari bizalmi index 2015 eleje óta egy szûk sávban ingadozik, a mostani csökkenés a nyári mélypont megközelítését jelenti. Februárban az elõzõ háromhavi termelés megítélése és a rendelésállomány értékelése is számottevõen romlott.

A kereskedelmi bizalmi index hibahatáron belül csökkent, így továbbra is az elmúlt, immár több mint két évet jellemzõ, viszonylag keskeny sáv közepén maradt. Az eladási pozíció megítélése csökkenõnek érzett készletszint mellett rosszabb lett, míg a rendelések várható alakulását a januárihoz hasonlóan minõsítették a válaszadók - közölték.

A szolgáltatói bizalmi index a januári megugrás után februárban annál kevésbé, de érezhetõen csökkent. Kedvezõtlenebbé vált az üzletmenet, az elmúlt idõszaki és a várható forgalom megítélése is.

Az elemzés szerint a foglalkoztatási hajlandóság az építõipar kivételével - ahol nem változott - minden ágazatban gyengült, és kissé erõsödött a lakosság munkanélküliségtõl való félelme is. Az áremelési szándék az iparban kissé gyengült, a többi ágazatban viszont erõsödött, miként a fogyasztók inflációs várakozása is. Az építõiparban az áremelésre törekvõ cégek aránya februárban hosszú idõ után érdemben meghaladta az árcsökkenést valószínûsítõkét, de a többség továbbra is változatlan értékesítési árakkal kalkulál. A magyar gazdaság kilátásait minden ágazat a januárinál érezhetõen kedvezõtlenebbnek látta, s kissé pesszimistább lett a lakosság is.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban háromhavi emelkedést követõen õszi szintjére csökkent. A fogyasztók következõ egy évben várható pénzügyi helyzetüket és megtakarítási képességüket sokkal kedvezõtlenebbnek ítélték, mint januárban. A lakosság a nagy értékû tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási lehetõségét javulónak, a következõ egy évre vonatkozót viszont kissé romlónak érzékelte - áll az elemzésben.