Márciusban kissé csökkent a konjunktúraindex
2018.03.27
Februári, történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklõdött a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások némileg romlottak, a fogyasztói várakozások ugyanakkor tovább emelkedtek.

Márciusban az üzleti szférán belül minden ágazat várakozása rosszabb lett. Az ipari bizalmi index a februári, minden korábbinál magasabb szintje után csökkent. Az elmúlt idõszak termelésének és készletszintjének a megítélése ugyan javult, de a kilátások romlottak. A teljes rendelésállomány is kedvezõtlenebb minõsítést kapott, bár ezen belül az exportrendelések jobbat.

Az építõipari bizalmi index harmadik hónapja mérséklõdik, igaz, történelmi csúcspontjához képest. A magasépítõ cégek pedig még sohasem voltak ilyen optimisták. Az elõzõ háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség márciusban kissé javult, de a rendelésállományok értékelése valamelyest romlott. Márciusban a legjelentõsebben a kereskedelmi bizalmi index csökkent, bár ez is a februári maximumához képest. Az eladási pozíció, a készletszint és a rendelésállomány megítélése egyaránt kedvezõtlenebb lett. A szolgáltatói bizalmi index márciusban a decemberi szintre esett. Különösen sokat romlott az elmúlt idõszak forgalmának és az általános üzletmenetnek a megítélése. A forgalmi várakozások viszont javultak.

A foglalkoztatási szándék – a kereskedelem kivételével, ahol erõsödött – minden ágazatban visszafogottabb lett. Ugyanakkor mérséklõdött a lakosság munkanélküliségtõl való félelme. Az áremelési törekvés az iparban és az építõiparban gyengült, az építõiparban és a szolgáltató cégek körében erõsödött, s érezhetõen markánsabb lett a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban nem változott, az építõiparban romlott, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban, valamint a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index február után márciusban is emelkedett, ennél magasabban legutóbb 2002 novemberében állt. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket, mostani és jövõbeli megtakarítási képességüket is valamivel jobbnak ítélték, mint februárban.